Solana meni, da bi moral Ahtisaari počakati na srbske volitve. Foto: EPA
Solana meni, da bi moral Ahtisaari počakati na srbske volitve. Foto: EPA
Policist v Prištini varuje objekt
Ob eksploziji naj bi nastala le gmotna škoda. Foto: EPA

Zato pričakuje, da bo posebni odposlanec ZN-a za Kosovo Martti Ahtisaari začasno prestavil predstavitev svojega predloga o Kosovu. Solana meni, da bi moral Ahtisaari počakati vsaj na srbske parlamentarne volitve, ki jih bodo pripravili verjetno šele prihodnje leto.

Solana se boji, da bi lahko rešitev kosovskega vprašanja vplivala tudi na Gruzijo. Ujeti smo v dvostranski mehanizem, ki morda ne bo postregel s pozitivno rešitvijo za obe strani, dodaja Solana.

Spet eksplozija v Gnjilanah
Ponoči je pred domom pomočnika podpredsednika kosovske vlade v Gnjilanah odjeknila eksplozija, ki je povzročila le gmotno škodo.

To je že druga eksplozija, usmerjena proti pomočniku namestnika premierja Ljuftija Hazirija, ki vodi pogajanja o končnem statusu Kosova. Načrt, ki ga podpira tudi Zahod, predvideva dodelitev nekaj lokalnih pooblastil tudi Srbom, s čimer se albansko prebivalstvo, ki se zavzema za neodvisnost pokrajine, ne strinja.

17. septembra je bil v eksploziji uničen avtomobil nekega drugega Hazirijevega pomočnika. Tudi v takratnem incidentu ni bilo ranjenih.