Džovhar je pomagal braniti tudi ženski del Koalicije. Foto: EPA
Džovhar je pomagal braniti tudi ženski del Koalicije. Foto: EPA

V spopadih s Koalicijo za ponovno vzpostavitev miru in protiterorizem (ARPCT) je po prvih podatkih umrlo pet ljudi, devet pa je ranjenih, vendar pripadniki islamske milice pričakujejo, da bo to število še naraslo. S tem je sekularna oblast izgubila še zadnje oporišče v tem delu države.

Iz glavnega mesta Mogadiš so bili pripadniki ARPCT-ja pregnani že 5. junija, začasni vladi, ki ima podporo ZN-a in je prisegla 1. decembra 2004, pa je preostalo le še mesto Baidoe. To je tudi edino mesto na jugu Somalije, ki še ni v rokah islamskih milic.

Anarhija po državljanski vojni
Državljanska vojna v Somaliji se je začela leta 1991, po padcu diktatorja Mohameda Siada Bareja. Uničena je bila infrastruktura, vlada pa je ostala brez finančnih sredstev, javne uprave in poslopij, v katerih bi lahko delovala. Severni del države nadzirajo sile, zveste predsedniku Abdulahiju Jusufu Ahmedu, izvoljenemu oktobra 2004, osrednji del pa je v rokah različnih skupin.

Po državljanski vojni je bila v državi uničena infrastruktura, zavladala je anarhija, muslimanska sodišča pa se predstavljajo za edino možno rešitev iz krize. Težava je, ker naj bi bila omenjena sodišča povezana s teroristično mrežo Al Kaido, pri svojem delovanju pa naj bi pogosto uporabljala nasilje. Odgovorna naj bi bila tudi za usmrtitve zmernih muslimanov. Prebivalstvo jih podpira predvsem zato, ker so z uvedbo šeriatskega prava v nekaterih predelih države uspela zasejati mir.