Španci nadaljujejo proteste proti političnim in gospodarskim elitam. Foto: EPA
Španci nadaljujejo proteste proti političnim in gospodarskim elitam. Foto: EPA

V središču španske prestolnice se je po navedbah organizatorjev protesta zbralo okoli 54.000 ljudi, medtem ko je bilo po podatkih policije udeležencev med 35.000 in 45.000.

Za varnost je skrbelo okoli 500 policistov, o nasilju pa niso poročali. Protestni shod se je začel na šestih lokacijah s ciljem na trgu Neptun nedaleč od poslopja španskega parlamenta.

Rekordna brezposelnost
Udeleženci shoda so protestirali proti moči bančnikov v politiki, gospodarski krizi, korupciji in brezposelnosti. Španija ima od vseh držav članic Evropske unije največjo stopnjo brezposelnosti in brez dela je vsak peti prebivalec, medtem ko je med mladimi pod 25. letom starosti ta stopnja še višja, saj jih je brezposelnih skoraj polovica.

Protest je bil usmerjen tudi proti t. i. Paktu za evro, ki naj bi spodbujal gospodarsko rast v območju skupne evropske valute. Eden od ukrepov pakta v Španiji so tudi reforme, ki podjetjem olajšujejo odpuščanje in zaposlovanje ljudi.

"Ne zastopijo nas" in "Prisluhnite jezi ljudi" so bila nekatera od gesel, ki so jih vzklikali protestniki ali pa nosili napisane na transparenti.

Za protestom stoji gibanje M-15, ki je maja po vsej Španiji na noge spravilo na desettisoče ljudi. Gibanje se je poimenovalo po 15. maju, ko so se protestniki prvič zbrali na ulicah in izrazili nezadovoljstvo nad ukrepanjem politikov med gospodarsko krizo.