Španci so ogorčeni nad nemočjo in nesposobnostjo politikov, da bi rešili hudo gospodarsko krizo. Foto: EPA
Španci so ogorčeni nad nemočjo in nesposobnostjo politikov, da bi rešili hudo gospodarsko krizo. Foto: EPA

Protestniki v Barceloni so skušali zapreti ceste do regionalnega parlamenta, v katerem naj bi poslanci razpravljali o zmanjšanju proračunskih izdatkov za zdravstvo in socialo.

Večino protestnikov je razgnala policija in poslanci so se v parlament prebili ob okrepljeni policijski zaščiti, medtem ko so predsednika parlamenta do poslopja prepeljali kar s helikopterjem.

Že v torek zvečer so varnostne sile izpraznile in zaprle območje osrednjega barcelonskega parka Ciudatela, kjer je tudi poslopje parlamenta. Vseeno je pred vhodom v park noč preživelo okoli 2.000 protestnikov, ki so tam postavili barikade.

Protestniki so se zbrali na poziv gibanja M-15, ki je zaslužno, da se je maja po vsej Španiji na ulice odpravilo na deset tisoče ljudi. Gibanje se je poimenovalo po 15. maju, ko so se protestniki prvič zbrali na ulicah, da bi protestirali proti brezposelnosti, korupciji in politiki strank.

Španija ima največjo brezposelnost v Evropski uniji, saj je brez dela vsak peti Španec. Med mladimi je brezposelnost skoraj 50-odstotna.

Vlada Katalonije, ki je gospodarsko najmočnejša španska regija, želi zmanjšati proračun za deset odstotkov, varčevanje pa bi izvedli na račun šolstva, zdravstva in sociale.