Španci bodo v manj kot letu dni znova odšli na volišča, saj jih čakajo parlamentarne volitve. Foto: EPA
Španci bodo v manj kot letu dni znova odšli na volišča, saj jih čakajo parlamentarne volitve. Foto: EPA
Španija - prvi izidi

Po skoraj polovici preštetih glasov je ljudska stranka osvojila 36 odstotkov glasov in socialisti jim sledijo daleč zadaj z 28 odstotki glasov, preostalo pa so si razdelile manjše stranke.

Španija se že ves teden spoprijema s protesti zaradi visoke brezposelnosti, saj je brez dela vsak peti Španec in skoraj polovica mladih. Protestniki so izrazili tudi nezadovoljstvo zaradi nesposobnosti politikov.

V soboto zvečer se je kljub prepovedi zborovanj zaradi volilnega molka na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol zbralo kar 30.000 ljudi. Analitiki sicer menijo, da protesti niso vplivali na volitve, saj so javnomnenjske ankete že prej napovedovale poraz socialistov.

Španci so na tokratnih lokalnih volitvah volili predstavnike v 8.000 mestnih svetov in poslance v 13 od 17 regionalnih parlamentov.

Socialistom, ki vladajo od leta 2004, poraz grozi tudi na parlamentarnih volitvah marca leta 2012, ki pa bi bile lahko tudi prej, če bo zaradi krajevnih volitev nastopil politična kriza v socialistični stranki.

Španija - prvi izidi