Ateistični avtobus se je najprej pojavil v Londonu. Zdaj se seli še na ulice Barcelone. Foto: Uradna stran Atheist Bus
Ateistični avtobus se je najprej pojavil v Londonu. Zdaj se seli še na ulice Barcelone. Foto: Uradna stran Atheist Bus
Španska Cerkev išče rešitev iz krize. Foto: Reuters

Krščanska tradicija je v Španiji, ki jo Cerkev že desetletja ocenjuje kot vzorčni primer odnosov med državo in Cerkvijo, izredno močna.



Odstranitev križev iz učilnic
Kriza je vrhunec doživela z osnovno šolo Macías Picavea v Valladolidu, ko je sodnik novembra lani dosodil, da mora ta javna šola s sten učilnic umakniti vse križe, češ da kršijo ločenost države od Cerkve, poroča Jutarnji list. Rimskokatoliška cerkev se je nemudoma odzvala na odločitev in jo označila za "nepravičen napad na zgodovinski in kulturni simbol".

A Cerkev je zdaj doživela še drugi udarec - od 12. januarja dalje bodo po ulicah Barcelone namreč začeli voziti avtobusi s transparenti, na katerih piše, da Bog najverjetneje ne obstaja.

Uživajte v življenju
Skupina ateistov namerava namreč na grozo cerkvenih oblasti v tem južnem španskem velemestu slediti zgledu oglaševanja na londonskih avtobusih z oglasi "Boga verjetno ni. Zdaj pa nehajte skrbeti in uživajte v življenju." Španska Cerkev "izvor zla" vidi v sedanji socialistični vladi premiera Joséja Luisa Rodrígueza Zapatera, ki je leta 2004 legalizirala homoseksualne poroke in ločitve po hitrem postopku, želi pa tudi liberalnejše zakone o splavu in evtanaziji.

"Strahovi obstajajo, to bi bilo naivno zanikati. To je ključna točka pri soočanju Cerkve s sekularizacijo v Evropi in zahodnem svetu," je dejal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi v zvezi s Španijo.

Nekoč državna religija
Za časa Francove 40-letne diktature, ki se je začela leta 1939, je bilo katoličanstvo uradna državna religija v Španiji. Vse do njegove smrti leta 1975 ženske, na primer, niso mogle odpreti lastnega bančnega računa brez podpisa soproga ali očeta.

Nekaterim tradicionalistom se toži po tistih časih. Danes ženske namreč zavzemajo nekatera od najvišjih političnih položajev, lahko se ločijo po hitrem postopku ali pa se poročijo z žensko.

Pomen za katolike v Latinski Ameriki
Stanje v Španiji predstavlja potencialen poraz tudi za papeža Benedikta XVI., ki se je obvezal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da Evropa ostane katoliška. Prav Španija je zanj - ob Poljski in Hrvaški - poslednje upanje na stari celini, ki se po njegovem mnenju vse bolj oddaljuje od Cerkve.

Španija je z 42 milijoni prebivalcev tudi resna preizkušnja za Latinsko Ameriko in njenih 324 milijonov katoličanov. Ali se bo Španija pridružila ostali sekularni Evropi in za sabo povlekla še Latinsko Ameriko ali pa bo ostala eno od poslednjih oporišč katoličanstva, je eno od ključnih vprašanj za Vatikan.

K. S.