Zuma - blažen med ženami. Foto: EPA
Zuma - blažen med ženami. Foto: EPA

V izjavi za javnost je Zuma zapisal, da je izpolnil vse "kulturne zahteve", ko je uradno priznal svojo odgovornost in očetovstvo oktobra lani rojenega otroka, hkrati pa je zavrnil kritiko aktivistov, ki menijo, da njegova dejanja spodkopavajo uradno kampanjo za boj proti HIV-u/aidsu.

Zunajzakonski partnerici plačal odškodnino
67-letni predsednik je v izjavi priznal, da je v razmerju s Sonono Khoza, 39-letno hčerko Irvina Khoza, družinskega prijatelja, ki sodeluje pri organizaciji letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva v JAR-u. Zuma je mami svojega najmlajšega otroka plačal nekakšno nadomestilo za nosečnost. V številnih južnoafriških kulturah namreč oče nezakonskega otroka družini matere otroka plača odškodnino, imenovano Inhlawulo.

"Spolni odvisnik naj gre na zdravljenje"
Ugibanja o Zumovem očetovstvu so sprožila veliko negativnih kritik na račun predsednika. Eden izmed parlamentarcev je predsednika celo označil za "spolnega odvisnika", ki bi moral oditi na zdravljenje "tako kot Tiger Woods". Zuma je Zulu, pri katerih je poligamija pogosta. Skupaj je bil poročen petkrat, nazadnje je stopil pred oltar januarja letos.

Opozicija: Zuma ni dober zgled
Negativna publiciteta je vrgla temno senco na politiko JAR-a do boja proti Aidsu, ki jo je Zuma ob velikem odobravanju napovedal lani. Opozicija predsedniku zdaj očita, da s svojimi dejanji ni dober zgled in da deluje v nasprotju s preventivno politiko, ki pridiga o uporabi kondomov in zvestobi enemu partnerju. Z aidsom je v JAR-u okuženih kar pet milijonov ljudi.

Oproščen posilstva
Predsednikovo spolno življenje pa tokrat ni prvič pod drobnogledom javnosti. Leta 2006 je bil sicer oproščen posilstva družinske prijateljice, je pa priznal, da je imel nezaščitene spolne odnose z neko žensko, čeprav je vedel, da je okužena s HIV-om.