Predsednik Južnoafriške republike naj bi imel mlado ljubico, ki bo v kratkem rodila. Foto: EPA
Predsednik Južnoafriške republike naj bi imel mlado ljubico, ki bo v kratkem rodila. Foto: EPA
Kgalema Motlanthe in Jacob Zuma
Motlantheja naj bi po volitvah nasledil Zuma. Foto: EPA

V Južnoafriški republiki se sprašujejo, katera je dejanska prva dama in ali je razgibano zasebno življenje predsednika Motlantheja res samo zasebna zadeva.
Vsekakor je prah dvignil vplivni časnik Sunday Independent, za njim pa drugi mediji, češ da se okrog predsednika sukata dve ženski, nobena od njiju pa ni njegova zakonita žena, ki je tretja.
59-letni Kgalema Motlanthe se je menda odselil od žene in je intimno povezan s 45-letno politično sodelavko. Povrhu naj bi imel še tretjo, 24-letno ljubico, ki je tik pred porodom.

Potem ko so se mediji spraševali, kdo je v resnici prva dama v republiki, se je razplamtela polemika o nedotakljivosti zasebnega življenja politikov in pomisleki o tem – češ da gre za nacionalni interes. Najmlajša od žena je javno potrdila zvezo in zavrnila radovednost javnosti kot nesprejemljivo, češ da ni javna osebnost.

Politične igre nasprotnikov?
Predstavniki vladajoče stranke ANC trdijo, da gre za nedopustno vmeševanje v zasebnost in ocenjujejo, da gre za predvolilno diverzijo frustriranih političnih nasprotnikov, ki vedo, da bodo znova poraženi na volitvah čez nekaj mesecev. Opozicija pa se sklicuje na primere Kennedyjev, Clintonov, Blairov in drugih svetovnih državnikov, katerih zasebno življenje je bilo vseskozi predmet javnega zanimanja.

Stranka Afriški narodni kongres, katere dolgoletni voditelj je bil Nelson Mandela, vlada v Južnoafriški republiki od konca vladavine belcev 1994. Septembra lani so Mandelovega naslednika Thaba Mbekija zaradi obtožb o povezanosti s korupcijo prisilili k odstopu.

Motlanthe je zgolj prehodni predsednik. Že zdaj je zanesljivo, da ga bo po volitvah nasledil 66-letni Jacob Zuma.

Izhod v poligamiji
Zuma ni nič manj romantičen, le da kot pripadnik Zulujev legalno živi v poligamiji. Pravkar se pripravlja na peto poroko, leto dni po četrti in sredi govoric, da ima izbrano tudi šesto. Kot Montlanthe tudi Zuma zavrača javno razpravljanje o osebnih zadevah, čeprav se javno ponaša s svojimi krepostmi. Trdi, da je obilo politikov, ki imajo ljubice in nezakonske otroke in ki se skušajo prikazovati kot monogamni. On pa ljubi vse svoje žene in je ponosen na svoje otroke.

B. B.