Nedavno je neka raziskava razkrila, da je v Južnoafriški republiki vsake tri minute posiljen otrok. Foto: EPA
Nedavno je neka raziskava razkrila, da je v Južnoafriški republiki vsake tri minute posiljen otrok. Foto: EPA
JAR
Južnoafriške oblasti bodo morale narediti odločnejše korake v boju proti kriminalu. Foto: EPA

V raziskavi zdravstvenega raziskovalnega sveta (MRC) je sodelovalo 1.738 moških vseh ras ter družbenih statustov in kar 27,6 odstotka jih je priznalo posilstvo. Več kot polovica jih je posiljevala večkrat. Trije odstotki so priznali, da so posilili moškega ali dečka.

Skoraj deset odstotkov jih je priznalo, da so dekle posilili, ko so bili stari manj kot deset let, in skoraj 73 odstotkov jih je svoje prvo posilstvo zagrešilo pred 20 letom starosti. Pogosta so tudi skupinska posilstva, ki so obravnavana kot "pletenje" vezi med moškimi.

Eden od petih moških, ki so to priznali, je okužen s HIV-om. V raziskavi so tudi ugotovili, da je pri tistih, ki so nasilni do žensk, dvakrat večja možnost, da imajo aids. Pri teh je tudi večja verjetnost, da bodo za spolni odnos plačali in ne bodo uporabljali kondomov.

"Zakoreninjen ideal moškosti"
Južnoafriška republika ima eno najvišjih stopenj posilstev na svetu, vendar jih je policiji prijavljen le neznaten delež, prav tako pa pride le do malo obsodb. Zaradi tega sta vlada in pravosodni sistem nenehna tarča domačih in tujih kritikov.

Profesorica Rachel Jewkes, ki je sodelovala v raziskavi, je dejala, da lahko veliko stopnjo posilstev povezujejo s predstavmi o moškosti, ki temeljijo na spolni hierarhiji. "To je zakoreninjeno v afriškem idealu moškosti," je pojasnila Jewkesova.

Z obtožbami glede posilstva se je pred izvolitvijo soočil tudi predsednik Jacob Zuma, ki so obtožili, da je posilil družinsko prijateljico, ki se je morala nato otepati verbalnih napadov predsednikovih privržencev. Zuma je bila pozneje oproščen obtožb o posilstvu.

G. V.