Na slovesnosti so pokopali še 610 identificiranih žrtev poboja. Foto: RTV SLO
Na slovesnosti so pokopali še 610 identificiranih žrtev poboja. Foto: RTV SLO
Deklica izza žičnate ograje opazuje slovesnost ob 10. obetnici pokola v Srebrenici. Foto: Reuters
Srbski predsednik Boris Tadić
Žrtvam Srebrenice se je poklonil tudi Tadić Foto: EPA
Ženska moli pred grobovi. Foto: EPA

Ženske v belih naglavnih rutah so se sklanjale nad krstami z ostanki 610 žrtev pokola. Krste so stale na blatnem polju, saj je v noči na ponedeljek Srebrenico močil dež. Iz zvočnikov so celo dopoldne odmevale glasne molitve, žalujoči pa so med lesenimi znamenji iskali družinske člane in prijatelje.


Ob obletnici smo v uredništvu pripravili posebne prispevke in fotozgodbe.

Rupel: Opomin tistim, ki niso razumeli

V imenu Slovenije in Ovseja se je žalne slovesnosti udeležil zunanji minister Dimitrij Rupel. Ob tem je dejal, da je to obletnica strašnega zločina. Po njegovem mnenju je slovesnost dokaz, da mednarodna skupnost ve, kako zelo se je zmotila pred desetimi leti. Hkrati naj bi bil to tudi opomin tistim, ki niso vedeli ali razumeli, za kaj gre.

Tihić obsoja zanikanje pokola
Član predsedstva BiH Sulejman Tihić je na spominski prireditvi dejal, da je zanikanje pokola prav tako zločin in predstavlja zadnjo fazo genocida. Ob tem je opozoril, da vojni zločinci ne morejo biti narodni heroji.

Mesić: Kaznovati je treba vse
Slovesnosti se je udeležilo 50 svetovnih voditeljev, med drugim tudi predsednika Hrvaške in SČG-ja. Tako je Stipe Mesić dejal, da morajo biti kaznovani vsi, ki so sodelovali pri načrtovanju in izvajanju tega zločina.

Na prireditev je prišel tudi srbski predsednik Boris Tadić, kar so tamkajšnji skrajneži ostro obsodili. Tadić je napovedal, da se bo poklonil nedolžnim žrtvam.

Odziv sveta
Visoki predstavnik EU-ja za skupno varnostno in zunanjo politiko Javier Solana je pokol v Srebrenici označil kot najmračnejši trenutek vojne v nekdanji Jugoslaviji.

Menil je, da je potrebno čim prej pred haaško sodišče privesti Ratka Mladića in Radovana Karadžića, saj prej Srebrenice po njegovem ni mogoče postaviti ob stran.

Tudi ameriški predsednik George Bush se je zavzel za takojšnje prijetje najbolj odgovornih za pokol nad Muslimani. Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan se je zavzel za razjasnitev vojnih zločinov iz Srebrenice in pojasnil, da brez resnice ne bo sprave.

Eksploziv isti kot v Madridu?
Okoli prizorišča je zaradi varnosti razporejenih približno 1.500 policistov. Varnost je izredno poostrena, tudi zaradi dveh še neeksplodiranih bomb, ki so jih prejšnji teden našli v bližini. Po zadnjih ugotovitvah je najdeni eksploziv nemške proizvodnje, spominja pa na tistega, ki so ga uporabili med napadi v Madridu lanskega marca, je poročal banjaluški časnik Patriot.

Predstavnike so poslale še Velika Britanija, Francija, Nizozemska, prišel je tudi nekdanji ameriški odposlanec za Balkan Richard Hoolbrooke in predsednik haaškega sodišča Theodor Meron.

Obtožena Mladić in Karadžić
Zaradi genocida so na haaškem sodišču obtožili poveljnika srbske vojske generala Ratka Mladića in predsednika Republike srbske Radovana Karadžića. Oba sta na begu. To naj bi bil tudi razlog, da se glavna haaška tožilka Carla Del Ponte slovesnosti ni udeležila.

Identifikacija še poteka
Do zdaj so uspeli identificirati 1.300 trupel, več kot 4.500 vreč s človeškimi ostanki pa še vedno čaka na ta postopek. Včeraj je tamkajšnja vlada sporočila, da so odkrili novo množično grobišče s trupli ljudi, ubitimi pred desetimi leti. Izkopali so že ostanke 30 ljudi, vendar naj jih bi bilo v njem še več kot 100.