Na slovesnosti so v spomin na žrtve in v znak miru izpustili tisoč belih golobov. Foto: Reuters
Na slovesnosti so v spomin na žrtve in v znak miru izpustili tisoč belih golobov. Foto: Reuters
Hirošima leta 1945
Jedrsko bombo je razneslo 600 metrov nad središčem mesta in v trenutku je temperatura narasla na 4.000 stopinj Celzija. Foto: EPA
Obletnica napada na Hirošimo

Župan mesta Tadatoši Akiba je slovesnost v spominskem mirovnem parku, ki se nahaja v bližini točke, kjer je bila odvržena bomba, izkoristil za kritiko ZDA, ker se te nočejo odreči jedrskemu orožju. Ob tem je dejal, da bi morala japonska vlada, ki ima dolžnost, da se bori za odpravo jedrskega orožja, zaščiti svojo pacifistično ustavo, se ponaša z njo in jasno reče ne zastareli in zgrešeni ameriški politiki.

Seznam žrtev se veča vsako leto
Napad na Hirošimo je bil prvi jedrski napad v zgodovini človeštva, ki mu je čez tri dni sledil še napad na Nagasaki. To je Japonsko čez šest dni prisililo k brezpogojni predaji, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

V eksploziji bombe nad Hirošimo je v trenutku umrlo 78.000 ljudi, do konca leta 1945 pa je število mrtvih naraslo na 140.000. Na letošnji slovesnosti so seznamu žrtev dodali imena 5.221 ljudi, ki so umrli pred kratkim, s čimer se je skupna številka mrtvih zaradi napada povzpela na 253.008. Seznamu vsako leto dodajo nekaj tisoč imen.

Minister zakuhal škandal
Letošnja slovenost je potekala v znamenju škandala, ki ga je zakuhal zdaj že nekdanji japonski obrambni minister Fumio Kjuma, ko je dejal, da je bil ameriški napad neizogiben način za končanje vojne, zato Američanom ne gre ničesar zameriti. S tem so po njegovem mnenju ZDA tudi preprečile vdor sovjetskih sil v azijske države. Minister se je kasneje opravičil za svojo izjavo in po pritiskih odstopil s položaja.

Abe bo branil pacifistično ustavo
Japonski premier Šinzo Abe je ob položitvi venca ob spomeniku dejal, da bo Japonska spoštovala svojo pacifistično ustavo in nadaljevala desetletja dolgo protijedrsko politiko. Pozivi k spremembi ustave in celo k razvoju jedrskega orožja so se pojavili lani, ko je nepredvidljiva Severna Koreja izvedla svoj prvi jedrski poskus. Abe je zagotovil, da ne bodo imeli, proizvajali in tudi ne uvažali nobenega jedrskega orožja.

C. R.

Obletnica napada na Hirošimo