Prazne ulice milijonskega Donecka. Foto: EPA
Prazne ulice milijonskega Donecka. Foto: EPA
Proruski uporniki
Proruski uporniki izgubljajo pobudo na bojišču. Foto: Reuters
V napadih na vzhodu Ukrajine je bilo od aprila letos ubitih 2.000 civilistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Rusija
Rusija naj bi ob meji z Ukrajino nakopičila 40.000 svojih vojakov. Foto: Reuters

Vladne sile so v ofenzivi na vzhodu Ukrajine zavzele kraj Ilovajsk, ki je okoli 17 kilometrov vzhodno od Donecka in je skupaj z Luganskom že od marca pod nadzorom proruskih upornikov. Prebivalci Donecka poročajo, da je bil tarča bombardiranja sedež upornikov, slišati pa je tudi nenehno streljanje. Tarča obstreljevanja so tudi mesta Gorlivka, Jenakijevo in Makejevka.

O spopadih poročajo tudi iz Luganska in oblasti v Kijevu so pojasnile, da potekajo ulični boji za vsako zgradbo. Že v ponedeljek so poročali o bombardiranju središča mesta, ki leži nedaleč od meje z Rusijo.

Ukrajinske sile so v zadnjih tednih okrepile ofenzivo na vzhodu države in z osvojitvijo več mest zožile obroč okoli upornikov, ki izgubljajo pobudo na bojišču. Zaradi spopadov je domove na območju po podatkih ZN-a zapustilo že skoraj 350.000 ljudi. Razmere so še posebej skrb vzbujajoče v Lugansku, ki je brez elektrike in pitne vode že 17 dni.

Porošenko in Putin na srečanje v Minsk
Na morebiten premik pri reševanju krize v Ukrajini, ki je izbruhnila z zamenjavo oblasti v Kijevu in rusko priključitvijo Krimskega polotoka, daje upati srečanje v beloruski prestolnici Minsk, ki bo potekalo 26. avgusta, ko naj bi se prvič po kratkem pogovoru v začetku julija srečala ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ruski predsednik Vladimir Putin.

Srečanja se bosta udeležila tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton. Porošenko bo nato 30. avgusta obiskal Bruselj.

Že v soboto se bo v Kijev odpravila nemška kanclerka Angela Merkel v znak podpore ukrajinskim oblastem. V središču pogovorov bodo trenutne razmere v Ukrajini in odnosi z Rusijo, so sporočili iz kabineta kanclerke. Govorili bodo tudi o konkretnih ukrepih za podporo Ukrajini.

Medsebojno obtoževanja za napad na konvoj
Na prizorišču napada na konvoj avtobusov z begunci na vzhodu Ukrajine so odkrili 17 trupel. Okoliščine napada še niso pojasnjene, pokop žrtev pa ovirajo srditi spopadi na tem območju. Šest beguncev zdravijo v bolnišnici, tri od njih za hujše poškodbe. Okoliščine napada še niso pojasnjene.

Kijev je za napad na civiliste, ki so poskušali zapustiti nemirno območje v Lugansku, obtožil proruske upornike, ki pa so vpletenost v napad zanikali. Predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lišenko je dejal, da je imel konvoj avtobusov bele zastave in je bil označen z oznako "civilisti".

Kijev trdi, da so napadalci uporabili raketomete grad, kar pa je zanikal vodja samooklicane republike Doneck Aleksander Zakarčenko. Po poročanju BBC-ja naj bi imeli raketomete obe strani, zato ni jasno, katera stran je izstrelila rakete.

Ukrajinske oblasti so prepovedale oddajanje 14 ruskim televizijskim postajam prek kabelskega omrežja na ukrajinskem ozemlju, saj jih obtožujejo širjenja vojne propagande. Med sankcioniranimi postajami sta tudi Russia Today in Life News. Ge za začasno prepoved oddajanja.

Rusija je med vojaškimi vajami v južni pokrajini Astrahan preizkusila rakete zemlja-zrak. V vojaških vajah, v katerih sodeluje 800 vojakov z 200 kosi težke oborožitve, so preizkusili obrambna raketna sistema S-400 in S-300.

Vlasta Jeseničnik o ruskih sankcijah
Vlasta Jeseničnik o ruskih sankcijah