V Makedoniji so odštevali minute do polnoči, ko je začela veljati odprava vizumov. Foto: EPA
V Makedoniji so odštevali minute do polnoči, ko je začela veljati odprava vizumov. Foto: EPA
Džordže Ivanov
Makedonski predsednik Gjorgev Ivanov drži v rokah svoj novi biometrični potni list, medtem ko prečka mejni prehod z Bolgarijo. Foto: EPA


Evropska komisija je julija predlagala odpravo vizumov za državljane Makedonije, Srbije in Črne gore, ki bi začela veljati s 1. januarjem prihodnje leto. A Slovenija je nato pozvala, naj se vizumi odpravijo že z 19. decembrom, da bi lahko državljani omenjene trojice v schengen brez vizumov potovali že za božično-novoletne praznike.

Oprostitev vizumske obveznosti bo veljala za vse imetnike biometričnih potnih listov, ki bodo lahko v obdobju šestih mesecev v območju schengna do 90 dni. Brez vizumov bodo lahko potovali v vse države članice EU-ja, razen Veliko Britanijo in Irsko, hkrati pa tudi v Islandijo, Norveško in Švico, ki so del schengenskega območja.

Vize bodo ponekod še vedno potrebne
Srbski, makedonski in črnogorski državljani, ki nimajo biometričnega potnega lista, in državljani Kosova s srbskim potnim listom, izdanim na usklajevalnem uradu v Beogradu, bodo še vedno potrebovali vizume. Prav tako bodo vizumi potrebni za obisk v državi podpisnici, če nameravajo tam ostati dlje kot 90 dni.

Prijetno prednovoletno presenečenje
Odprava vizumov je bila prijetno prednovoletno presenečenje za državljane Srbije, Črne gore in Makedonije, ki so z zabavami, koncerti in ognjemeti že v petek proslavljali veselo novico.

"Natanko opolnoči je proti Bruslju poletelo letalo s 60 potniki, med njimi je bil tudi podpredsednik vlade za evropske zadeve Božidar Đelić. 60 izbranih so proti letališču pospremili izpred beograjske skupščine, kjer je bil opolnoči, ko je začela veljati odprava vizumov, svečan ognjemet. Številni avtobusi so proti meji, predvsem najbližji, z Madžarsko, odpotovali nekaj ur prej, tako, da so prvi potniki v schengensko območje vstopili opolnoči," je poročala dopisica RTV Slovenija iz Beograda Marta Razboršek.

Črnogorske oblasti 100 svojih državljanov z letalom peljejo v Rim, 100 Makedoncev, izbranih z žrebanjem srečk, pa bo medtem zastonj potovalo v Pariz. Iz Beograda v Bruselj bo poleg tega z letalom prispelo 50 državljanov Srbije, ki so bili izbrani v okviru projekta "Evropa za vsakogar". Skupino bo pozdravil evropski komisar za širitev Olli Rehn, v Evropskem parlamentu pa ob tem potekala posebna slovesnost.

Vizumska liberalizacija pa še ne velja za državljane BiH, saj Sarajevo ne izpolnjuje vseh tehničnih in političnih pogojev. Tudi državljani Albanije in Kosova bodo morali na odpravo vizumov še počakati. Evropska komisija bo izpolnjevanje pogojev v državah vnovič preverila v obdobju od decembra do februarja prihodnje leto.