Vojislav Šešelj se je haaškemu sodišču prostovoljno predal leta 2003. Foto: EPA
Vojislav Šešelj se je haaškemu sodišču prostovoljno predal leta 2003. Foto: EPA
Tomislav Nikolić
Sobotnih protestov v Beogradu se je udeležil tudi trenutni vodja radikalcev Tomislav Nikolić. Foto: EPA

Šešlju v Haagu sodijo zaradi vojnih zločinov proti nesrbskemu prebivalstvu med vojno v nekdanji Jugoslaviji, vendar se sam nima za krivega. Med sojenjem je večkrat žalil sodnike in odvetnike, ki mu jih je dodelilo sodišče, nato pa se je odločil za gladovno stavko in je izgubil že 25 kilogramov. Prejšnji teden so ga sprejeli v bolnišnico, v petek pa so njegovo sojenje prestavili za nedoločen čas.

Šešlja, ki zavrača hrano in zdravila ter pije samo vodo, je pregledala skupina srbskih, francoskih in ruskih zdravnikov, ki so dejali, da bi lahko njegovo zdravstveno stanje vodilo v smrt. Eden izmed srbskih zdravnikov meni, da bi se lahko pri njem vsak čas razvilo nenormalno delovanje srca.

O premestitvi se je srbski veleposlanik na Nizozemskem Radoslav Stojanović pogovarjal s predsednikom haaškega sodišča Faustom Pocarjem. Stojanović je po srečanju menil, da je v trenutku, ko gre za življenje in smrt, dobro, če sodišče odloči in dovoli premestitev Šešlja na zdravljenje v Beograd. Sodišče srečanja ni komentiralo.

Gladovna stavka pot v smrt
Tomislav Nikolić, ki v odsotnosti Šešlja vodi Srbsko radikalno stranko, je dejal, da ta noče zdravljenja v nobeni bolnišnici, tudi v Beogradu ne. Šešelj ne potrebuje premestitve in se z njo ne strinja, zato je gladovna stavka pot v smrt, je Nikolić dejal za radio B92. V soboto se je pred ameriškim veleposlaništvom v Beogradu zbralo okoli 30.000 privržencev radikalne stranke, ki so protestirali proti haaškemu sodišču.