Tadić in Ashtonova sta po izčrpnih pogovorih resolucijo prilagodila tako, da je sprejemljiva tako za Srbijo kot Evropsko unijo. Foto: EPA
Tadić in Ashtonova sta po izčrpnih pogovorih resolucijo prilagodila tako, da je sprejemljiva tako za Srbijo kot Evropsko unijo. Foto: EPA
Kosovo
V novem predlogu resolucije ni več obsodbe enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova. Foto: EPA

Srbski predsednik Boris Tadić in visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherie Ashton sta v izčrpnih pogovorih, ki so potekali v torek in sredo, resolucijo uskladila do te mere, da je to zdaj "resolucija 28 evropskih držav, torej Srbije in vseh 27 držav članic Unije". S sprejetjem resolucije bi Generalna skupščina Združenih narodov pozdravila pripravljenost Evropske unije, da olajša dialog med Beogradom in Prištino, saj bo ta le tako lahko dejavnik miru, varnosti in stabilnosti na območju.

Resolucija brez obsodbe razglasitve neodvisnosti
V spremenjenem predlogu resolucije ni več obsodbe enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, prav tako v njem ni več navedbe, da bo Generalna skupščina na 66. zasedanju vključila razpravo o nadaljnjih dejavnostih, potem ko je Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) 22. julija v mnenju presodilo, da je razglasitev neodvisnosti Kosova v skladu z mednarodnim pravom.

Beograd trdi, da to ne pomeni, da Združeni narodi ne bodo imeli vloge pri reševanju vprašanja Kosova, saj skuša Beograd najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani in potrjena v Varnostnem svetu.

Za države, ki niso priznale Kosova, dopolnilo
Kot poroča RTV-jeva dopisnica iz Beograda Marta Razboršek, za Unijo ni bilo sprejemljivo, da bi Srbija z resolucijo Generalne skupščine zahtevala nadaljnja statusna pogajanja, saj je za večji del članic, ki so priznale neodvisnost Kosova, mnenje Meddržavnega sodišča v Haagu o zakonitosti razglasitve kosovske neodvisnosti nedvoumno. Članice, ki niso priznale kosovske državnosti, pa menijo, da sodišče o samem statusu sploh ni odločeno, zato je nova skupna resolucija dobila dopolnilo, kjer to tudi piše.

Razborškova poroča še, da Beograd zanika, da bi o delitvi Kosova oz. o prihodnjem statusu Srbov na Kosovu potekala tajna pogajanja. Vsi se s tem ne strinjajo, saj je bil zadnji mednarodni predlog za status kosovskih Srbov na severu Kosova najširša avtonomija. Srbija naj bi sicer poleg široke avtonomije zahtevala tudi eksteritorialnost za cerkvene objekte na Kosovu.

Resolucijo bo predstavil Vuk Jeremić
Resolucijo bo v popoldanskem delu zasedanja, ki se bo začelo ob 21. uri po srednjeevropskem času, predstavil srbski zunanji minister Vuk Jeremić. Srbija je predlog resolucije pripravila, ko je Meddržavno sodišče presodilo, da je razglasitev neodvisnosti Kosova v skladu z mednarodnim pravom.

Priština zadovoljna
Popravljeno različico besedila resolucije je pozdravila tudi vlada v Prištini, ki meni, da je novi predlog resolucije v skladu z realnostjo na Kosovu in v regiji, upošteva pa tudi mnenje Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, ki je julija letos ocenilo, da razglasitev neodvisnosti Kosova ni bila v neskladju z mednarodnim pravom.

Za kosovske oblasti novi predlog zavrača vsako možnost, da bi se Beograd in Priština pogovarjala o statusu Kosova. Srbske oblasti pozivajo k sodelovanju s ciljem okrepiti mir in stabilnost v regiji ter omogočiti evroatlantsko integracijo.