Nemški zunanji minister se je v Beogradu srečal s predsednikom Borisom Tadićem, premierjem Mirkom Cvetkovićem in predstavniki petih parlamentarnih strank. Foto: EPA
Nemški zunanji minister se je v Beogradu srečal s predsednikom Borisom Tadićem, premierjem Mirkom Cvetkovićem in predstavniki petih parlamentarnih strank. Foto: EPA
Vojaki Kforja
V silah Kforja deluje manj kot 10.000 tujih vojakov. Foto: EPA
Westerwelle v Srbiji

"Pomiritev lahko uspe samo, če sprejmemo realnost - neodvisnost Kosova je realnost," je dejal Guido Westerwelle v srbski prestolnici na turneji po balkanskih državah in dodal, da je bil zemljevid jugovzhodne Evrope začrtan in sklenjen.

Srbija si je nasprotovanje neodvisnosti Kosova postavila za središče svoje zunanje politike, a je prejšnji mesec doživela velik udarec, ko je Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) odločilo, da razglasitev neodvisnosti nekdanje južne srbske pokrajine ni v nasprotju s splošnim mednarodnim pravom.

Mnoge evropske države z jezo spremljajo kljubovanje Srbije in menijo, da bi se moral Beograd bolj kot Kosovu posvečati približevanju Evropski uniji. "Prišel bo dan, ko bodo predstavniki EU-ja, Kosova in Srbije sedeli za isto mizo. Mogoče se zdaj zdi, da je to utopija," je dejal Westerwelle.

Neposredni pogovori možnost za boljše življenje
Do zdaj Srbija bojkotira mednarodna srečanja, če na njih sodelujejo tudi predstavniki Kosova, srbski zunanji minister Vuk Jeremić pa neutrudno vodi diplomatsko kampanjo proti priznanju Kosova, pri tem pa obiskuje države, ki imajo le malo zgodovinskih vezi s Srbijo, in jih prepričuje proti priznanju Kosova.

Nemški zunanji minister vidi možnost za neposredne pogovore med Beogradom in Prištino, vendar je po njegovem mnenju mesto za njih v Bruslju in ne v New Yorku. "Obstaja možnost za neposredne pogovore Beograda in Prištine in to je možnost za boljše življenje," je dejal.

Po razsodbi ICJ-ja, da neodvisnost Kosova ni v neskladju z mednarodnim pravom, je Beograd zaprosil Združene narode, da podprejo resolucijo, ki bi ugovarjala odločitvi ICJ-ja, ki je sicer nezavezujoča. Westrewelle se ne strinja s tem korakom Srbije in pravi, da bi se morale po odločitvi ICJ-ja vse razprave končati. "Odločitev ICJ-ja je nedvoumna," je dejal.

"Sijajne možnosti za Srbijo"
Srbiji je povedal, da ima perspektivo v EU-ju, kot tudi druge države jugovzhodne Evrope, toda pot do EU-ja je po njegovih besedah težavna in naporna. Zagotovil je, da EU ne bo omilil meril za vstop, a jih tudi ne bo zaostroval. "Srbija ima velike in sijajne možnosti," meni Westerwelle.

Srbski premier Mirko Cvetković je poudaril, da je dialog edina pot do iskanja rešitve za vprašanje Kosova, in dejal, da je Srbija pripravljena, da se o vsem podrobno posvetuje z EU-jem.

V petek se nemški zunanji minister odpravlja na Kosovo, kjer se bo v Prištini sešel s predstavniki kosovskih oblasti, čemur bosta sledila obisk srbskega samostana Gračanica in srečanje z nemškimi vojaki, ki delujejo v sestavu sil Kforja.

Westerwelle v Srbiji