Tadića čakajo v Bruslju težki pogovori. Foto: EPA
Tadića čakajo v Bruslju težki pogovori. Foto: EPA

O srbskemu predlogu resolucije o Kosovu bo ta teden razpravljala Generalna skupščina Združenih narodov. O tem so se že nekaj časa kresala mnenja med Brusljem in Beogradom, zdaj pa je po poročanju srbskih medijev Srbija popustila in privolila v spremembe v besedilu.

Srbski mediji, ki se sklicujejo na diplomatske vire v Beogradu in Bruslju, poročajo, da spremenjeni predlog resolucije ne vsebuje več obsodbe kosovske razglasitve neodvisnosti, in obe strani poziva k dialogu namesto k "pogovorom o vseh odprtih vprašanjih". Ta dialog bo potekal pod pokroviteljstvom EU-ja, in ne ZN-a.

Ciper najbolj proti neodvisnosti Kosova
Čeprav pet članic povezave - Španija, Romunija, Ciper, Grčija in Slovaška - še naprej zavrača priznanje neodvisnosti Kosova, pa ima spremenjeni predlog resolucije podporo vseh 27 članic.

Do nedelje so omenjena peterica držav in druge članice usklajevale svoja stališča, pri čemer je bilo najtežje prepričati Ciper, ki je do zdaj veljal za najodločnejšega zagovornika stališča, da je enostranska razglasitev neodvisnosti nesprejemljiva rešitev za spore med državami.

Po napovedih bosta dogovor o resoluciji danes v Bruslju potrdila srbski predsednik Boris Tadić in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton. Predlog resolucije bo Generelna skupščina ZN-a obravnavala v četrtek, do takrat pa naj bi Tadić in Ashtonova tesno sodelovala pri pripravi dopolnil.

Katar priznal Kosovo
Kosovo je medtem po dolgem času vknjižilo nova priznanje neodvisnosti, in potem ko je najmlajšo evropsko državo prejšnji petek priznal Honduras, je zdaj kot 71. država to storil to še Katar. Tam se je pred kratkim mudil kosovski premier Hashim Thaci, ki je napovedal, da bosta Kosovo priznali še dve zalivski državi - Kuvajt in Oman.