Takole so se na ulicah južnoosetijske prestolnice Chinvali konec avgusta veselili ruskega priznanja neodvisnosti njihove pokrajine. Foto: EPA
Takole so se na ulicah južnoosetijske prestolnice Chinvali konec avgusta veselili ruskega priznanja neodvisnosti njihove pokrajine. Foto: EPA

Tradicionalna srbska zaveznica Rusija je vseskozi odločno nasprotovala neodvisnosti Kosova in trdila, da bi razglasitev neodvisnosti srbske pokrajine pomenila nepredstavljive posledice v mednarodnih odnosih, saj se bi na primer Kosova lahko sklicevale tudi druge pokrajine po svetu s separatističnimi težnjami.

Toda po avgustovskih vojaških spopadih v Gruziji je Rusija spremenila svoje stališče do spoštovanja mednarodnega prava in priznala neodvisnost gruzijskih pokrajin kljub ostrim nasprotovanjem Tbilisija ter zahodnih držav.

"Zadovoljni smo s pomočjo Moskve pri vprašanju Kosova, vendar moramo ščititi svoje državne interese. Mi nismo del ruske politike," je v pogovoru za avstrijski časopis Die Presse dejal srbski zunanji minister Vuk Jeremić, potem ko je zavrnil možnost srbskega priznanja Abhazije in Južne Osetije.

Jeremić meni, da ne bo dogovora med Moskvo in Washingtonom o medsebojnem priznanju gruzijskih pokrajin in Kosova. Zunanji minister je dejal, da ima od Rusije zagotovila, da ne bo spreminjala svojih stališč do Kosova.

"Za nas sta suverenost in ozemeljska celovitost mednarodno priznanih držav sveta stvar, kar velja za primer in vsake druge države," je bil jasen Jeremić in spomnil, da so pred enostransko razglasitvijo neodvisnosti Kosova opozarjali na nevarne posledice tega koraka.

G. V.