Prebivalci Južne Osetije so takoj po ruskem priznanju takole praznovali na ulicah. Foto: EPA
Prebivalci Južne Osetije so takoj po ruskem priznanju takole praznovali na ulicah. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Ruski predsednik je podpisal odlok o neodvisnosti Južne Osetije in Abhazije. Foto: EPA
Odzivi na rusko priznanje
Rusija priznala neodvisnost J. Osetije in Abhazije

Že v ponedeljek sta zgornji in spodnji dom ruskega parlamenta brez glasu proti potrdila neodvisnost omenjenih pokrajin, zdaj pa je to storil še ruski predsednik Dimitrij Medvedjev, ki je imel v zadevi zadnjo besedo. "Podpisal sem odlok in tako Rusija priznava neodvisnost Južne Osetije in neodvisnost Abhazije," je Medvedjev povedal v televizijskem nagovoru.

Na rusko priznanje, s katerim se je Rusija uprla pritisku ZDA, naj ne prizna neodvisnosti omenjenih pokrajin, se je že odzvala tudi Gruzija. Predsednik Mihail Sakašvili je dejal, da je poteza Rusije popolnoma nezakonita in da to ne bo imelo nikakršnih pravnih posledic za Gruzijo in preostanek sveta. Moskvo je obtožil, da želi s silo spreminjati evropske meje in zlomiti Gruzijo.

Obsodba EU in VB
Mevedjev odlok je ostro obsodilo tudi francosko predsedstvo Evropske Unije.

Oglasila se je tudi Velika Britanija; zunanje ministrstvo je sporočilo, da London zavrača odločitev ruskega predsednika o priznanju gruzijskih separatističnih pokrajin kot neodvisnih držav. "Odločitev kategorično zavračamo in potrjujemo suverenost in ozemeljsko celovitost Gruzije. Ruska poteza je v nasprotju z obvezami, ki jih je Rusija sprejela v resolucijah Varnostnega sveta Združenih narodov, in ne izboljšuje razmer za mir na Kavkazu," je povedala tiskovna predstavnica.

Bush in Obama tokrat enotna
Rusijo je pred priznanjem posvaril tudi ameriški predsednik George Bush, ki je bil izredno zaskrbljen nad Medvedjevo potezo. "Ta odločitev je v neskladju s številnimi resolucijami VS ZN-a, za katere je Rusija v preteklosti glasovala, v neskladju pa tudi s šesttočkovnim sporazumom o prekinitvi ognja, ki ga je Medvedjev podpisal," je s svojega teksaškega ranča sporočil Bush.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je že dejala, da sta obe regiji v skladu z več resolucijami ZN-a znotraj mednarodno priznanih meja Gruzije in da bodo ZDA vložile veto v VS ZN-a na kakršen koli ruski poskus spremembe njunega statusa.

Tokrat se je moral celo ameriški demokratski predsedniški kandidat Barack Obama strinjati z Bushem in se je že izjavil, da bi morala biti Rusija zaradi svoje odločitve še dodatno izolirana. Obama je še pozval "vse države sveta", da ne pripišejo nobene legitimnosti tej potezi.

ZDA si očitno kljub vsemu ne želijo Rusije razjeziti, zato so njihove vojne ladje ovrgle načrt, da bi pripeljale humanitarno pomoč v gruzijsko pristaniško mesto Poti. Pristanišče je pod nadzorom ruskih čet, zato so se ZDA ustrašile, da bi ameriške vojne ladje še dodatno razjezile Ruse.

Medvedjev se ne boji nove hladne vojne
Medvedjev na obsodbe Zahoda odvrača, da se nove hladne vojne ne boji, čeprav da si je tudi ne želi. Medtem pa ruski zunanji minister Sergej Lavrov meni, da Rusiji zaradi odločitve o priznanju separatističnih pokrajin ne grozi mednarodna izolacija.

A vsi v Rusiji ne delijo pogleda Kremlja. Nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov je tako zaradi ruskega priznanja neodvisnosti posvaril pred "novim razkolom sveta".

Poteza Medvedjeva pomeni, da lahko Rusija v skladu z zakonom iz leta 2001, ki omogoča priključitev Rusiji v primeru strinjanja obeh držav, Abhazijo in Južno Osetijo priključi svojemu ozemlju. Za priključitev se še posebej zavzema Južna Osetija; ta si želi združitve s Severno Osetijo, ki je del Rusije.

B. T./K. S.

Odzivi na rusko priznanje
Rusija priznala neodvisnost J. Osetije in Abhazije