Srbski premier Aleksandar Vučić je za zdaj izključil možnost, da je šlo za poskus atentata. Foto: EPA
Srbski premier Aleksandar Vučić je za zdaj izključil možnost, da je šlo za poskus atentata. Foto: EPA
laboratorij
Kriminalisti preiskujejo morebitne sledi DNK, ki bi jih storilci morda pustili na orožju. Foto: Reuters

"Nimam kaj dodati, vzeli so vse prstne odtise, prepričan sem, da bodo odkrili DNK. Morda je nekdo to slučajno pustil tam, skoraj nemogoče je, da za seboj ne bi pustil sledi, saj je moral nekdo naboje tam pustiti, to niso ravno doktorji znanosti. Če ne bomo našli ničesar, mi bo jasno, pri čem smo, še naprej ostajam senca v temi," je dejal Vučić po poročanju portala B92.

Dodal je, da o uvedbi izrednih razmer ne razmišlja in da ga najbolj skrbi to, da se na tem delu po navadi igrajo otroci. "Če bi bombe eksplodirale, bi bila to katastrofa. Ubila bi vsaj 20 otrok," je dejal. Ob tem je dodal, da bi bil lahko dogodek povezan z nedavnim neuspešnim poskusom državnega udara v Črni gori.

Avtomobil, poln streliva
V gozdu v spominskem parku Jajinci je domačin v avtomobilu odkril zaboje, polne orožja. Minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je v petek sporočil, da so v avtomobilu odkrili granate na raketni pogon, štiri ročne granate in okoli 100 kosov streliva kalibra 7,62 milimetra, štiri ali pet nabojev za avtomatsko orožje in 15 nabojev neznanega kalibra.

Srbsko tožilstvo je že začelo preiskavo in ukazalo analizo prstnih odtisov ter DNK z orožja – izsledki bi morali biti znani že nocoj. Dodal je, da bodo, če odkrijejo DNK storilca, izključili možnost atentata. V času, ko so našli orožje, je bil v svoji uradni rezidenci. Po najdbi orožja pa so ga skupaj z njegovo družino premestili na varno.

Več strank in analitikov je po incidentu opozorilo, da je najdeno orožje dokaz, da so pripravljali napad na srbskega premierja ter da bi morale srbske varnostne službe to grožnjo vzeti resno. Vučić je bil groženj deležen že v preteklosti.