Kosovo od Natovih napadov na Srbijo leta 1999 nadzira mednarodna skupnost. Foto: EPA
Kosovo od Natovih napadov na Srbijo leta 1999 nadzira mednarodna skupnost. Foto: EPA

"Garda princa Lazarja" si je nadela ime po srbskem vladarju iz 14. stoletja in je odločena za vsako ceno braniti Kosovo, ki naj bi kmalu postalo neodvisno. Na novinarski konferenci v Beogradu je v vojaško uniformo oblečeni organizator Hadži Andrej Milić povedal, da bodo gardo blagoslovili v soboto na slovesnosti v Kruševcu, kjer pričakujejo okoli sto ljudi, čeprav se je med prostovoljce prijavilo 5.000 ljudi.

Milić je dejal, da nekateri mislijo, da lahko vzamejo sveto srbsko zemljo, vendar bodo sami takoj, ko bi razglasili neodvisnost, odšli v boj, saj se njegova enota ne bo nikoli sprijaznila s tem. Vodja gibanja srbskih veteranov Željko Vasiljević je dejal, da nimajo namena delovati zunaj državnih inštitucij, ampak hočejo biti na voljo vojski in policiji. "Ne mislimo, da pet milijonov Srbov podpira našo idejo in je pripravljenih na boj za Kosovo, kar tudi ni naš namen," pravi Vasiljević in dodaja, da hočejo posameznike, ki imajo vojaške izkušnje in so pripravljeni na boj.

Srbija odločno nasprotuje neodvisnosti Kosova, vendar je izključila možnost vojne. Garde prostovoljcev zato ne podpira nobena srbska politična stranka in notranje ministrstvo pravi, da je oblikovanje paravojaških skupin nezakonito.