Srbski veleposlaniki naj bi se vrnili prihodnji teden. Foto: EPA
Srbski veleposlaniki naj bi se vrnili prihodnji teden. Foto: EPA

Po februarski razglasitvi neodvisnosti nekdanje srbske pokrajine je najmlajšo evropsko državo do zdaj priznalo 43 držav, med njimi 20 članic EU-ja. Iz držav, ki so priznale Kosovo, je Beograd iz protesta odpoklical svoje veleposlanike, ki pa se bodo zdaj vrnili nazaj na svoja delovna mesta, med drugim tudi v Slovenijo.

"Menimo, da bo vrnitev naših veleposlanikov izboljšala naš položaj v teh državah," je novinarjem dejal minister za okolje Oliver Dulić in zatrdil, da bodo naredili vse, da bi Srbija do konca leta pridobila status kandidatke za članstvo v EU-ju, za kar bodo lahko zdaj lobirali tudi veleposlaniki. Dulić pa se ni hotel izreči glede vrnitve veleposlanikov v neevropske države, ki so priznale Kosovo, kot so na primer ZDA.

Srbi zadovoljni z majhnim številom priznanj
Dulić je povedal, da je govor o delni reviziji akcijskega načrta, s katerim je Beograd sprejel ukrepe po razglasitvi neodvisnosti Kosova, kot je omenjen odpoklic veleposlanikov. Minister je prepričan, da je akcijski načrt prinesel rezultate, saj je enostransko razglasitev neodvisnosti priznalo le 43 držav, čeprav se je pričakovalo več priznanj, Kosovo pa tudi ni postalo član nobene mednarodne organizacije.

Kljub vrnitvi veleposlanikov Beograd ni omehčal svojega stališča do Kosova, zatrjuje srbski zunanji minister Vuk Jeremić, ki je zagotovil, da se vlada ne bo odpovedala niti centimetru svojega ozemlja.

G. V.