Vojne na območju nekdanje Jugoslavije so bile najbolj krvavi konflikt na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Vojne na območju nekdanje Jugoslavije so bile najbolj krvavi konflikt na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Srbski vojaki
Nekoč heroji - danes odrinjeni na rob družbe. Foto: EPA

V vojnah na Hrvaškem, v BiH-u in pozneje še na Kosovu se je bojevalo na tisoče srbskih vojakov in študija, ki jo je naročila srbska vlada, je pokazala, da so tragični dogodki pustili usodne posledice na zdravju udeležencev v konfliktu.

Skoraj devet odstotkov nekdanjih vojakov trpi za posttravmatskim stresom, ki ga je v preteklosti izkusilo že 20 odstotkov veteranov, medtem ko jih ima 54 odstotkov psihološke ali psihiatrične težave.

Veterani zelo ranljiv del družbe
V študiji je sodelovalo 2.400 veteranov, od katerih jih je 84 odstotkov priznalo, da jih je imelo težave z alkoholom in duševne neprijetnosti. Z mamili je imelo težave 0,65 odstotka vprašanih nekdanjih vojakov.

O svoji izkušnjah je spregovoril tudi 43-letni Stanislav Janković, ki se je bojeval v vojni na Hrvaškem, kjer je v spopadu padel njegov poveljnik. "Zgodilo se je čisto pred mano ... zdaj se v svojih sanjah trudim prepričati, da je še živ," je dejal in pojasnil, da se danes sicer počuti bolje, medtem ko je bilo zadnjih 15 let pravi pekel.

Srbski minister za delo in socialne zadeve Rasim Ljajić je dejal, da so veterani izredno ranljiv del družbe in dodal, da so srbski veterani v primerjavi z veterani v sosednjih državah v veliko slabšem položaju. Minister je napovedal, da bodo po vsej državi odprli centre za veterane.

Velika težava je tudi v odrinjenosti, ki jo čutijo veterani, saj menijo, da jih je država pustila na cedilu. "Večina od nas se je borila pogumno, nikoli zagrešila vojnih zločinov in zdaj smo popolnoma odrinjeni," je stanje opisal veteran Milenko.

G. V.