Britanski kralj Karel III. Foto: Reuters
Britanski kralj Karel III. Foto: Reuters

Le nekaj dni pred kronanjem Karla III. v Londonu so zagovorniki republike in gibanja za poplačilo odškodnin v 12 državah objavili pismo, v katerem od britanskega kralja zahtevajo, da sproži proces za uradno opravičilo in začetek procesa povrnitve škode, poroča Guardian.

"Vemo, da bo to za kraljevo družino morda težek pogovor, a sprememba se začne s poslušanjem," je dejala avstralska staroselska športnica, nekdanja olimpijska tekmovalka in senatorka Nova Peris.

Pismo, ki zahteva tudi vrnitev artefaktov, so podpisali predstavniki iz Antigve in Barbude, Aotearoaje (Nove Zelandije), Avstralije, Bahamov, Belizeja, Kanade, Grenade, Jamajke, Papue Nove Gvineje, Svetega Krištofa in Nevisa, Svete Lucije ter Svetega Vincencija in Grenadinov.

V njem Karla III. pozivajo, naj prizna "grozljive učinke in dediščino genocida in kolonizacije staroselcev in zasužnjenih ljudstev". Podpisniki spominjajo, da je britanski kralj junija lani predsednikom vlad držav Commonwealtha dejal, da je prišel čas za pogovor o priznanju napak iz preteklosti. Kralja pozivajo tudi, naj nemudoma začne pogovor o učinkih suženjstva, ki še trajajo.

Pismo kralja poziva tudi k razpravi o odškodnini za "zatiranje naših ljudstev, ropanje naših virov, poniževanje naše kulture". Podpisniki pozivajo k prerazporeditvi bogastva britanske krone "nazaj k ljudstvom, od katerih je bilo ukradeno".

Združeno kraljestvo naj tudi vrne trupla v britanskih muzejih in ustanovah, pismo pa poziva tudi k vrnitvi artefaktov in kulturnih zakladov. Te so kolonizatorji nabirali "v stoletjih genocida, zasužnjevanja, diskriminacije, pokolov in rasne diskriminacije".