Saška Rusev je osumljena prodaje hčerke Marie. Foto: EPA
Saška Rusev je osumljena prodaje hčerke Marie. Foto: EPA

Štiriletna Maria je pred kratkim pritegnila pozornost javnosti, ko jo je grška policija odkrila pri romskem paru, za katerega se je izkazalo, da nista njena starša. Zaradi suma, da je bila svetlolasa deklica ugrabljena, so grške oblasti sprožile iskanje njenih pravih staršev, ki so jih nato odkrili v Bolgariji.

Saška in Atanas Rusev sta priznala, da sta leta 2009 deklico pri starosti sedmih mesecev zapustila v Grčiji, ker sta bila preveč revna, da bi lahko skrbela zanjo. Bolgarske oblasti zdaj preiskujejo mati zaradi suma, da je Mario prodala, za kar ji grozi do šest let zapora, a sama zanika obtožbe.

Zakoncema Rusev so zdaj odvzeli sedem otrok v starosti od dveh do 15 let. Za brate in sestre bodo začasno skrbeli v rejništvu, posebnih institucijah in tudi pri sorodnikih. Otroci bodo v rednem stiku s starši.

Oblasti so naročile tudi pregled razmer, v katerih so otroci živeli v mestu Nikolajevo v Bolgariji.

Bolgarske oblasti si sicer želijo, da bi se Maria, ki je trenutno v oskrbi grške dobrodelne ustanove Nasmeh otroka, vrnila v domovini, kjer bi jo dali v oskrbo dobrodelni organizaciji za zapuščene otroke in sirote.