Grški romski par, pri katerem je Maria živela, želi deklico nazaj. Foto: Reuters
Grški romski par, pri katerem je Maria živela, želi deklico nazaj. Foto: Reuters

Bolgarska državna agencija za zaščito otrok je namreč napovedala, da bo zahtevala vrnitev deklice v Bolgarijo. Marie je trenutno v oskrbi grške dobrodelne ustanove Nasmeh otroka, v kateri so napovedali, da je odločitev o vrnitvi deklice v Bolgarijo v rokah pravosodnih oblasti v mestu Larissa. Povedali so še, da je deklica nameščena v enem izmed njihovih domov in da je dobrega zdravja. Romski par v Grčiji, ki je v priporu zaradi suma ugrabitve Marie, prav tako želi obdržati deklico.

Odkritje modrooke štiriletnice v Grčiji prejšnji teden je dvignilo veliko prahu po vsem svetu. Kot je znano, je grški romski par, pri katerem so deklico našli, sprva trdil, da je deklica njuna biološka hči, pozneje pa sta se pred obtožbami o ugrabitvi branila z navedbami, da jima je Mario prostovoljno predala njena romska mati iz Bolgarije, ki zanjo ni mogla skrbeti.

Zaradi sumov, da bi bila lahko deklica žrtev trgovine z ljudmi, so oblasti nato začele iskanje njenih bioloških staršev, ki so ju prejšnji teden našli v mestu Nikolajevo v Bolgariji. DNK-testi so njuno starševstvo nato tudi potrdili. Saša in Atanas Rusev imata sicer še devet otrok, od katerih jih je pet svetlolasih.

Biološka mati želi deklico nazaj
35-letna Ruseva je policiji povedala, da je Mario rodila pred leti, ko je delala v Grčiji, in jo tam leta 2009 zaradi revščine pustila, ko je bila dojenčica stara sedem mesecev. Zdaj jo želi nazaj in vztraja, da zanjo ni prejela denarja, oblasti pa so proti njej uvedle preiskavo zaradi suma trgovine z ljudmi.

Kot poročajo tuje agencije, obstaja le malo verjetnosti, da bi Mario ob morebitni vrnitvi v Bolgarijo vrnili njenim staršem. V bolgarski državni agenciji za zaščito otrok so povedali, da bi jo verjetno začasno namestili v krizni center ali dali v rejništvo, dokler zanjo ne bi našli trajne rešitve - vrnitev biološkim staršem ali k svojcem, rejništvo ali kako socialno ustanovo. Agencija je tudi odredila pregled razmer, v katerih odraščajo Mariini biološki bratje in sestre. Oba starša sta namreč brezposelna, živijo pa v slabih razmerah v romskem naselju v predmestju Nikolajeva.