Prva tožba o kraji novorojenčka je bila v Srbiji vložena leta 1959, a do danes ni bila rešena še nobena pritožba. Foto: Twitter/Alyson Hannigan
Prva tožba o kraji novorojenčka je bila v Srbiji vložena leta 1959, a do danes ni bila rešena še nobena pritožba. Foto: Twitter/Alyson Hannigan

Društvo staršev pogrešanih dojenčkov Srbije je od ministrstva za zdravje zahtevalo, da predlagani zakon sprejme v 48 urah. Poleg tega so danes začeli zbirati 30.000 podpisov, ki so potrebni za peticijo o sprejemu zakona, piše srbski portal B92.net.

Prepoved obveščanja mrtvašnic o mrtvorojencih
Osnutek zakona med drugim predvideva prepoved obveščanja javnega komunalnega podjetja (JKP) za pogrebne storitve o mrtvorojenih dojenčkih. Zdravniki bi morali takoj po rojstvu otroka tega najprej pokazati ali staršem otroka ali najbližjemu sorodniku.

Pobudniki zakona zahtevajo obvezen DNK-test starševstva, 24-urni videonadzor v porodnišnicah in tudi poseben obrazec za zdravnike, na katere bi morali vpisati število porodov, carskih rezov ali mrtvorojenih dojenčkov.

Prav tako se posmrtni ostanki dojenčka ne bi smeli odnesti iz porodnišnice brez predhodne odobritve staršev ali tretje osebe v porodnišnici, ravno zato v društvu zahtevajo opravljen DNK-test tako očetovstva kot materinstva.

Na sodišču 1.500 zastaranih primerov
"Ob vsem tem zahtevamo, da se znova odpre 1.500 primerov na sodišču, ki so zdaj že zastarali, in da sodišče preuči vsak primer posebej," je dejal predsednik društva Vladimir Čičarević, ki trdi, da so mu iz porodnišnice Narodni front leta 2003 ukradli sina.

Društvo staršev pogrešanih dojenčkov Srbije trdi, da je v zadnjih 40 letih v Srbiji izginilo več kot 10.000 novorojenčkov, kar je več kot 20 primerov na mesec. Prva tožba o kraji novorojenčka je bila v Srbiji vložena leta 1959, a do danes ni bila rešena še nobena pritožba. Če bi ministrstvo za zdravje res sprejelo predlagani zakon, bi bila Srbija prva država na svetu s takšnim zakonom.

S primeri se bo ukvarjal organ pregona
Ministrica za zdravje Slavica Đukić Dejanović je potrdila, da je ministrstvo odredilo strožji nadzor v porodnišnicah in da bodo v posvetovanju s strokovno komisijo sprejeli odločitve, "kaj lahko popravimo, uredimo in naredimo". Prav tako ni izključila možnosti sprejema predlaganega zakona.

"Vsi državni organi bi morali opravljati svoje delo, vključno z zdravstveno inšpekcijo," je dejala ministrica, ki je potrdila, da so sumi staršev o kraji dojenčkov, utemeljeni, zato se bodo s primeri ukvarjali tudi organi pregona.