Foto:
Foto:
Ameriški predsednik George Bush je prehod v demokracijo v Afganistanu označil za čudovito stvar.

Neodvisni opazovalci so presodili, da so bile volitve v glavnem poštene in demokratične, vse zaplete pa bodo raziskali. Menili so, da so bili pozivi k bojkotu neupravičeni.

Za zdaj še ni številk o udeležbi, vendar je jasno, da so se ljudje prvih demokratičnih volitev množično udeležili. Predhodni izidi bodo znani v tednu dni, končni izidi volitev pa šele konec meseca.

Med kandidati ima največ možnosti sedanji predsednik Hamid Karzaj, pripadnik večinskih Paštunov. Več možnosti imata še Uzbek, general Abdul Rašid Dostum, in Tadžik Junus Kanuni, nekdanji minister, vendar v glavnem na severu države.

Zapleti med volitvami
Vzrok za zaplete je bilo neobstojno črnilo, s katerim so skušali preprečiti, da bi ljudje volili večkrat. Kritizirajo tudi zapoznelo, a hitro registracijo 10,5 milijona volivcev od skupno 28 milijonov. Nasprotniki Hamida Karzaja so se zaradi nepravilnosti odločili za bojkot.

Opazovalci Mednarodne ustanove za svobodne in pravične volitve v Afganistanu (Fefa) so presodili, da so bile volitve na večini volišč dovolj demokratične.

Bush: Svoboda je mogočna
Ameriški predsednik George Bush je prve svobodne predsedniške volitve v Afganistanu označil za čudovite. Prebivalci Afganistana so še pred tremi leti trpeli pod talibanskim režimom, zdaj pa so se množično odpravili na volitve. Svoboda je mogočna, je povedal.

Bush je o volitvah spregovoril na predvolilnem zborovanju v Waterlooju v Iowi. Analitiki menijo, da bodo morda prav uspešno izvedene predsedniške volitve v Afganistanu eden od glavnih razlogov za ponovno izvolitev Georgea Busha 3. novembra.