Frančišek se odpravlja na prvo pot po Sveti deželi. Foto: Reuters
Frančišek se odpravlja na prvo pot po Sveti deželi. Foto: Reuters
Vzhodni Jeruzalem
Napisi so usmerjeni proti Arabcem in kristjanom. Foto: Reuters

"Smrt Arabcem in kristjanom ter vsem tistim, ki sovražijo Izrael," se glasi napis na uradu škofovske konference v centru Notre Dame v Vzhodnem Jeruzalemu, ki naj bi bil delo judovskih skrajnežev in je prestrašil v Izraelu živeče kristjane med pripravami na obisk papeža.

"Val fanatizma in ustrahovanja proti kristjanom se nadaljuje," je na svoji spletni strani sporočil latinski patriarh v Jeruzalemu, ki se sprašuje, ali je zadnji incident res samo naključje. "Center Notre Dame je lastnina Svetega sedeža in ta provokacija se je zgodila dva tedna pred obiskom papeža Frančiška v Sveti deželi in Jeruzalemu."

Katoliško skupnost skrbita pomanjkanje varnosti krščanskih objektov in neodzivnost politike, pri čemer se bojijo stopnjevanja verskega sovraštva.

Izraelske varnostne službe so sprejele niz ukrepov iz bojazni, da bi skušali judovski skrajneži papežev obisk izkoristiti za svojo pozornost.

Bodo oblasti ukrepale?
V zadnjih letih so se judovski skrajneži že večkrat znesli nad mošejami, palestinskimi domovi in krščanskimi samostani na zasedenem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ju je Izrael zavzel leta 1967 in naj bi predstavljala osrčje prihodnje neodvisne palestinske države.

Tarča judovskih skrajnežev je tudi izraelska vojska, ki po njihovem prepričanju neupravičeno odstranjuje nezakonito zgrajena judovska naselja na Zahodnem bregu.

Izraelski minister za notranjo varnost Jicak Aharonovičin in pravosodna ministrica Cipi Livni sta napovedala, da bosta vladi predlagala uvrstitev teh skupin judovskih skrajnežev med teroristične organizacije. Na ta način bodo lahko njihove člane priprli brez sojenja.

Kljub več deset aretacijam domnevnih pripadnikov teh skupin v zadnjem letu je bilo le malo obsodb. Po poročanju policije je šlo pri polovici za mladoletnike.

Frančišek bo med 24. in 26. majem obiskal Jordanijo, Zahodni breg in Jeruzalem. V oskrunjenem centru Notre Dame je predvideno njegovo srečanje z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.