Tristane Banon trdi, da se je hotela soočiti s Straussom - Kahnom, ki je pred obtožbo sobarice maja o poskusu posilstva veljal za resnega kandidata za predsednika Francije. Foto: Reuters
Tristane Banon trdi, da se je hotela soočiti s Straussom - Kahnom, ki je pred obtožbo sobarice maja o poskusu posilstva veljal za resnega kandidata za predsednika Francije. Foto: Reuters

Soočenje nekdanjega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in novinarke na policijski postaji v Parizu je potekalo brez prisotnosti odvetnikov, v sobi je bil le policist, in je trajalo dve uri in pol.

Soočenja, ki so del policijske preiskave, poteka, kadar dva človeka v nekem primeru različno opišeta potek dogodkov. Strauss-Kahn je nato poslopje zapustil, ne da bi dajal izjave. Preiskovalci se morajo zdaj odločiti, ali naj postopek proti Straussu - Kahnu nadaljujejo.

Domneven poskus posilstva leta 2003
Banonova trdi, da jo je nekdanji vodja IMF-a skušal posiliti med intervjujem v praznem stanovanju v Parizu leta 2003. Po njenih besedah naj bi se prerivala na tleh, Strauss-Kahn ji je skušal odpeti kavbojke in modrček ter ji vtikal prste v usta in spodnje perilo.

Strauss-Kahn je priznal, da je "dvoril" Banonovi, a odločno zanika, da bi jo napadel. Hkrati je vložil tožbo proti Banonovi zaradi obrekovanj.

Novinarka in pisateljica na vprašanja, zakaj je dogodek prijavila šele po osmih letih, odgovarja, da je bila tedaj zelo mlada, Strauss-Kahn pa je bil eminenca v francoski socialistični stranki, v kateri je delovala tudi njena mati Anne Mansouret, ki je zatrdila, da je takrat prosila svojo hčer, da ni na policiji prijavila incidenta.

Obtožba šele po škandalu v New Yorku
Na domnevni incident je sicer opozorila že med televizijsko pogovorno oddajo leta 2007, a takrat imena domnevnega napadalca ni omenila. 32-letna Banonova je Straussa - Kahna poskusa posilstva namreč obtožila šele letos poleti, potem ko je bil v New Yorku obtožen poskusa posilstva sobarice.

Obtožnico proti nekdanjemu prvemu možu IMF-a v ZDA so ovrgli, saj se je sobarica izkazala za dokaj neverodostojno pričo, sobarica pa je nato vložila civilno tožbo, Strauss-Kahn, ki se je medtem lahko vrnil v Francijo, pa se sklicuje na diplomatsko imuniteto, ki jo je imel kot vodilni mož IMF-a.