Nekdanji prvi mož IMF-a je bil ob selitvi dobre volje. Foto: EPA
Nekdanji prvi mož IMF-a je bil ob selitvi dobre volje. Foto: EPA
New York
Novo domovanje Straussa - Kahna v soseski Tribeca. Foto: EPA

Kot poročajo tuji mediji, naj bi nekdanjega prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF) iz finančnega predela Manhattna, kjer je bival v zgradbi v lasti družbe, ki je pristojna za njegovo varovanje, preselili v luksuzno dvonadstropno hišo v newyorški soseski Tribeca. Ob odhodu iz svojega dosedanjega bivališča je bil Strauss-Kahn oblečen v obleko, videti je bil nasmejan, stavbo pa je zapustil v družbi varnostnikov.

Mediji poročajo, da naj bi imela nova hiša tri spalnice, štiri kopalnice, ogromno kuhinjo in zelo prostorno dnevno sobo, pred hišo pa so se že utaborili novinarji, fotografi in snemalci, ki bodo še naprej spremljali vsak njegov premik. Nekdanji generalni direktor IMF-a bo lahko svoje novo domovanje zapustil le, ko bo odšel na sodišče, za srečanja s svojim odvetnikom, za obiske zdravnika, enkrat na teden pa mu pripada tudi pravica do izpolnjevanja verskih dolžnosti.

Pod neprestanim nadzorom, z zapestnico
Strauss-Kahn, ki je moral za izpustitev plačati milijon dolarjev visoko varščino in zagotoviti pet milijonov dolarjev zavarovalnine, je pod 24-urnim nadzorom in nosi zapestnico, s pomočjo katere neprestano nadzirajo njegovo gibanje. Njegov odvetnik je v sredo povedal, da se njegov varovanec v hišnem priporu izjemno dolgočasi.

Strauss-Kahn je obtožen kaznivega spolnega dejanja, poskusa posilstva in neupravičenega zadrževanja žrtve, saj naj bi skušal 14. maja v hotelu Sofitel v New Yorku posiliti sobarico. Po aretaciji je na zaslišanje štiri dni čakal v zloglasnem newyorškem zaporu Rikers Island, nato pa ga je sodnica proti varščini le izpustila v hišni pripor.

Francoski politik, ki je veljal za najbolj verjetnega kandidata francoske socialistične stranke za predsedniške volitve, ki bodo naslednje leto, ves čas trdi, da je nedolžen in da je šlo za spolni odnos s privolitvijo. 6. junija naj bi se njegovi odvetniki tudi uradno pritožili na obtožnico, a ga, če mu bodo krivdo dokazali, čaka do 25 let zaporne kazni.

Vzorec DNK-ja na bluzi sobarice je bil njegov
V torek so preiskovalci sporočili, da naj bi bil vzorec DNK-ja, ki so ga odvzeli z bluze sobarice iz hotela Sofitel, vzorec DNK-ja Dominiqua Straussa - Kahna. Šlo naj bi za vzorec sperme 62-letnika, preiskovalci pa še vedno čakajo na izsledke preiskave vzorca preproge iz sobe ter vzorcev sline iz hotelskega umivalnika, kamor naj bi sobarica pljunila po domnevnem napadu.