Nekateri izraelski gejevski aktivisti so s prstom pokazali na vplivne pravoverne judovske stranke, ki pogosto širijo nestrpnost do gejev. Foto: EPA
Nekateri izraelski gejevski aktivisti so s prstom pokazali na vplivne pravoverne judovske stranke, ki pogosto širijo nestrpnost do gejev. Foto: EPA
Tel Aviv
Napad je močno pretresel prebivalce Tel Aviva, ki v nasprotju s prebivalci Jeruzalema sprejemajo homoseksualce. Foto: EPA

Po pričevanju očividcev je v črno oblečen moški vdrl v poslopje združenja gejev in lezbijk ter začel streljati v kletnih prostorih, kjer je potekalo redno tedensko druženje, namenjeno pretežno mlajšim.

Večina žrtev je najstnikov, policija pa je sporočila, da je bil moški najverjetneje oborožen s puško M-16. Ker je moški še vedno na begu, je policija ukazala zaprtje vseh gejevskih klubov v mestu.

"To je nezaslišan primer za Izarel in družbo," je dejal predsednik združenja May Pamel in dodal, da so se pridružili seznamu "civiliziranih" držav, kjer je sovraštvo običajno stanje.

Po tragičnem dogodku se je v Tel Avivu zbralo več sto gejevskih aktivistov, ki so v spomin na žrtvi prižigali sveče.

Jeruzalem in Tel Aviv kot dan in noč
Tel Aviv je znan po zelo živahnem gejevskem delovanju, vendar pa je v drugih delih judovske države javno izražanje homoseksualnosti nezaželeno. Vsakoletno parado ponoso v Jeruzalemu pogosto zaznamujejo tudi nasilni protesti večinoma pravovernih Judov, ki nasprotujejo takim dogodkom v svetem mestu.

"Jeruzalem ne sprejema gejevske skupnosti, toda Tel Aviv je popolnoma drugačna zgodba. Veliko je zabav in veliko gejev se zabava tukaj. Zato je toliko bolj pretresljivo, da se je to zgodilo," je za BBC povedal zaposleni v hotelu v bližini prizorišča streljanja.

Tel Aviv je bil v preteklsoti že priča krvavim napadom, ki so jih izvedli palestinski skrajneži, vendar je tokrat policija izključila možnost političnega vzroka in napad označila za kriminalno dejanje.