Na podlagi resolucije VS-ja 1.706 naj bi v Darfur odšlo 22.500 pripadnikov mirovnih sil. Foto: EPA
Na podlagi resolucije VS-ja 1.706 naj bi v Darfur odšlo 22.500 pripadnikov mirovnih sil. Foto: EPA
Begunci v Sudanu
ZN je prepričan, da se bo genocid nadaljeval, če ne bodo v pokrajino prišle mednarodne sile. Foto: EPA

Resolucija poziva sudansko vlado k soglasju za vpoklic sil, ta pa jo zavrača, češ da sudansko ljudstvo ne bo privolilo v nobeno resolucijo, ki bi kršila njihovo suverenost. Tudi predsednik Omar Al Bašir jo je zavrnil in pozval ljudi k enotnosti in pripravljenosti, da se uprejo volji zahodnih sil. Sudanske oblasti listini nasprotujejo, ker se ZN o njej ni prej posvetoval z njimi.

Za resolucijo je glasovalo 12 članic VS-ja, Rusija, Kitajska in Katar pa so se vzdržale. Tri države so dejale, da resolucijo sicer podpirajo, vendar da želijo, da jo podpre tudi Kartum, preden jo sprejmejo.

Diplomatska prizadevanja se bodo nadaljevala
Diplomati se zavedajo, da bodo lahko mirovne sile v Sudan poslali le s privolitvijo Kartuma, zato ZDA in Velika Britanija, ki so resolucijo oblikovale, napovedujejo, da bodo skušale še dodatno pritisniti na predsednika Al Baširja.

Varnostni svet je že določil 8. september za dan, ko se bo sešel s predstavniki sudanskih oblasti, Afriške unije, Arabske lige in Organizacijo islamske konference, da bodo razpravljali o vpoklicu sil in ustavitvi genocida.

Genocid je treba ustaviti
V treh letih spopadov je v Darfurju umrlo 200.000 ljudi, več kot dva milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Umori, posilstva in nasilno preseljevanje prebivalstva so se v pokrajini nadaljevali kljub navzočnosti sil Afriške unije, ki bodo pokrajino zapustile 30. septembra. Prav zato si ZN prizadeva, da bi lahko svojih 22.500 sil napotil na krizno območje čim prej.