Patarkacišvilija, enega najbogatejših Gruzijcev, je vlada v Gruziji imela za enega svojih najmočnejših nasprotnikov. Foto: EPA
Patarkacišvilija, enega najbogatejših Gruzijcev, je vlada v Gruziji imela za enega svojih najmočnejših nasprotnikov. Foto: EPA
Mihail Sakašvili
Mihail Sakašvili se je na oblast povzpel z žametno revolucijo. Foto: Reuters

Patarkacišvili je umrl v Surreyu, domnevno zaradi srčnega infarkta. Pravega vzroka smrti nevarnega nasprotnika gruzijske vlade naj obdukcija ne bi razkrila, zato bodo izvedli še toksikološki test. Na njegovo smrt se je odzval tudi eden najbolj razvpitih ruskih tajkunov, Boris Berezovski, ki živi v Veliki Britaniji. Smrt svojega prijatelja je Berezovski označil za grozno tragedijo, okoliščin smrti pa ne namerava komentirati, dokler oblasti ne bodo končale svoje preiskave.

Prostovoljno izgnanstvo
52-letnik je bil gonilna sila novembrskih protestov proti gruzijskemu predsedniku Mihailu Sakašviliju, po protestih, zaradi katerih so v Gruziji razglasili izredne razmere in razpisali predčasne volitve, pa je multimilijonar odšel v prostovoljno izgnanstvo. Kljub temu je na januarskih volitvah kandidiral kot protikandidat in s sedmimi odstotki glasov pristal na tretjem mestu za ponovno izvoljenim Sakašvilijem in uradnim kandidatom opozicije Levanom Gačečiladzejem.

Nekdanja zaveznika postala sovražnika
Sakašvili in Patarkacišvili, zaveznika med žametno revolucijo leta 2004, sta se kmalu zatem razšla in postala politična sovražnika. Patarkacišvili se je obrnil proti vladi in začel finančno podpirati opozicijske stranke. Oblasti so ga obtožile, da je višjemu policijskemu uradniku ponudil 100 milijonov dolarjev podkupnine, da bi mu pomagal izvesti državni udar in prijeti gruzijskega notranjega ministra. Obtožbe je milijonar, ki je obogatel v Rusiji po padcu Sovjetske zveze, zanikal in trdil, da je sam tarča poskusov atentata.

T. V.