Pristanišče v Rotterdamu. Foto: EPA
Pristanišče v Rotterdamu. Foto: EPA

Stock je poudaril, da ima Interpol jasne dokaze, da so se mafijske skupine, kot je italijanska 'Ndrangheta, ki so nekoč delovale na regionalni ravni, razširile po vseh celinah. Pri tem je dodal, da svet tvega, da bo izgubil boj z mednarodnim organiziranim kriminalom.

Mafijske skupine po besedah Stocka delujejo kot svetovna podjetja ter naj bi imele "astronomske količine sredstev" za izvajanje kriminalnih dejavnosti, vključno s trgovino z ljudmi in orožjem.

Glavni vir dohodka teh tolp ostaja trgovina z mamili, ki se širi po Evropi. "Govorimo o vseh vrstah mamil, ki so na voljo na kriminalnih trgih, vendar je trenutno največja težava predvsem kokain," je pojasnil Stock.

Kljub rekordnim zasegom mamil v glavnih evropskih pristaniščih v Antwerpnu, Rotterdamu in Hamburgu se cene in ponudba na ulicah ne spreminjajo, kar je po prepričanju generalnega sekretarja Interpola jasen znak, da prepovedanih mamil ne primanjkuje.

Oblasti po nekaterih ocenah trenutno prestrežejo le približno od 15 do 20 odstotkov vsega uvoza, med večjimi težavami oblasti pri spopadanju s trgovino z drogami pa je korupcija v pristaniščih.

Sorodna novica Vodja Interpola: Svetu grozi širjenje organiziranega kriminala na ravni epidemije

Vse več kriminala na ulicah

Stock je poudaril, da je za boj proti vse večji grožnji, ki jo predstavljajo mafijske skupine, potrebno večje mednarodno sodelovanje med organi pregona. Obenem je opozoril, da se morajo osredotočiti na razbitje 10 oz. 15 največjih kriminalnih združb, ki delujejo tudi zunaj meja svoje matične države.

Trgovino z mamili pogosto spremlja nasilje, stopnja kriminala pa se povečuje tudi na ulični ravni, kjer za distribucijo skrbijo lokalne tolpe. "Ker je to tako donosno, se skupine borijo za svoj teritorij na ulici," je pojasnil Stock. Kot primer je navedel Švedsko, Belgijo in Nizozemsko, po njegovih besedah pa obstajajo tudi znaki, da se konflikti začenjajo v nekaterih delih njegove domovine, Nemčije.

Stock bo novembra po desetletnem mandatu odstopil z mesta generalnega sekretarja Interpola. Na naslednji generalni skupščini Interpola, ki bo novembra, bodo za njegovega naslednika predvidoma potrdili Valdecyja Urquizo, ki prihaja iz Brazilije.