Mihail Hodorkovski - ruski sovražnik številka ena ali žrtev političnega procesa? Foto: EPA
Mihail Hodorkovski - ruski sovražnik številka ena ali žrtev političnega procesa? Foto: EPA
Moskva
Pred sodiščem v Moskvi so se zbrali številni privrženci Hodorkovskega, ki so zahtevali njegovo izpustitev. Foto: EPA
Berlin
Mama Mihaila Hodorkovskega v muzeju Check Point Charlie v Berlinu. Foto: EPA

Potem ko je moskovsko sodišče odločilo, da sta nekdanji direktor ruske naftne družbe Jukos Mihail Hodorkovski in njegov nekdanji poslovni partner Platona Lebedeva kriva kaznivega dejanja kraje nafte in pranja denarja, se je na Rusijo zvrnil plaz kritik. Številne države so na proces gledale kot na ključni dokaz, da je Kremelj pripravljen na spremembe, ki pa ga Rusiji po njihovem mnenju ni uspelo pokazati.

Ogroženi odnosi med Moskvo in Londonom?
Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bi lahko obsodba Hodorkovskega ogrozila trgovinske odnose med Rusijo in Veliko Britanijo. Velika Britanija opozarja, da bi lahko proces oslabil poslovne odnose med Rusijo in Veliko Britanijo. "Mislim, da moramo za dobre medsebojne odnose zahtevati spoštovanje vladavine prava in trgovinskega zakonika," je za BBC povedal predsedujoči odboru za zunanje zadeve Richard Ottaway.

Tiskovna predstavnica britanskega zunanjega ministrstva je povedala, da je Velika Britanija natančno spremljala proces, in zato poziva Moskvo, naj nediskriminatorno in na pravilen način uporablja in spoštuje pravo. "To je ključnega pomena za ohranjanje okolja, kjer bodo investitorji prepričani, da lahko poslujejo in da bodo spoštovane njihove pravice," je še dodala.

"Slaba luč na ruski ugled"
Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je sporočil, da je Bela hiša "zaskrbljena nad zlorabo pravnega sistema za nepravične cilje". "Skrbi nas odločitev ruskega sodnika, da sta Hodorkovskega in Lebedeva že drugič obsojena, saj to kaže na selektivno uporabo prava in zmanjšuje ugled Rusije kot države, ki je zavezana vladavini prava," je še dodal Gibbs.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je ob tem povedala, da primer "postavlja zanimiva vprašanja o vladavini prava, ki jo zasenčijo politična stališča". "Ta in drugi primeri mečejo negativno luč na ruski ugled in sposobnost, da izpolnijo mednarodne zaveze za varstvo človekovih pravic in izboljšajo investicijsko ozračje," je povedala Clintonova v odzivu, ki bo zagotovo ujezil Moskvo.

"Pozdravljamo načrt za modernizacijo države, ki ga je predstavil predsednik Dmitrij Medvedjev, a se mora to zgoditi v okolju, ki spoštuje pravno državo in neodvisnost sodstva," je še dodala Clintonova, nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa je obsodbo označil kot "zelo alarmantno in korak nazaj na ruski poti k modernizaciji".

Obsodba Hodorkovskega je pritegnila tudi pozornost Evropske unije. Visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je povedala, da natančno spremlja proces in da pričakuje, da bo Rusija "spoštovala mednarodne obveznosti na področju človekovih pravic in vladavine prava".

Rusija: Vmešavanje je nesprejemljivo
Na vse obtožbe zahodnih držav se je odzvala tudi Rusija. Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da sta "vmešavanje ZDA in evropskih držav v proces proti Hodorkovskemu in njihov poskus, da bi vplivali na proces, nesprejemljiva". Ob tem so zavrnili tudi obtožbe zahodnih politikov, da je bil proces proti Hodorkovskemu primer selektivnega pravnega sistema.

Je bil proces politično motiviran?
Podporniki Hodorkovskega so prepričani, da je sodni proces politično motiviran in pod nadzorom Kremlja, ki si želi maščevanja nekdaj najbogatejšemu človeku v Rusiji, ki je podpiral opozicijske politike. V tokratnem sojenju Hodorkovskemu, ki traja že 20 mesecev, so številne priče menile, da so obtožbe zoper Hodorkovskega in Lebedeva nenavadne, če ne celo absurdne.

Sodnik na moskovskem sodišču Viktor Danilkin je 250 strani dolge obsodbo začel brati v ponedeljek, branje pa bo trajalo več dni, morda celo več tednov. Kazen bodo razglasili, ko bo sodnik končal brati, glede na poročanje tujih medijev pa bi lahko Hodorkovski, ki že služi prvo zaporno kazen, za zapahi ostal do leta 2017. Odvetniki obsojenega so že napovedali pritožbo.