Hodorkovski je vse obtožbe, izrečene med procesom, zanikal. Foto: Reuters
Hodorkovski je vse obtožbe, izrečene med procesom, zanikal. Foto: Reuters
Moskva
Policija je pregnala več sto protestnikov, ki so pred sodiščem izražali svojo podporo Hodorkovskemu. Foto: Reuters
Sojenje Hodorkovskemu

Sodnik na moskovskem sodišču Viktor Danilkin je odločil, da sta nekdanji naftni tajkun in njegov nekdanji poslovni partner Platon Lebedev kriva kaznivega dejanja utaje lastnine. Podjetju Jukos oil sta ukradla več kot 218 milijonov ton nafte in med letoma 1998 in 2003 oprala 16 milijard dolarjev.

Hodorkovski: Nisem kriv
Po nekaterih napovedih naj bi branje izreka sodbe trajalo več dni, morda celo več tednov. Kazen bo znana pozneje, v moskovsko sodišče pa so uprte vse oči sveta, saj številne države na proces gledajo kot na ključni dokaz, da je Kremelj pripravljen na spremembe.

Hodorkovski se je ves čas branja obsodbe vedel brezbrižno in je bral knjigo, njegova žena Ina Hodorkovski pa je zatrdila, da je takšen razvoj dogodkov pričakovala. Sodnik je še pred koncem branja sodbe predstavnike medijev brez razlage poslal iz sodne dvorane.

Hodorkovski je med sojenjem zavrnil vse obtožbe in dejal, da bo rezultat sojenja preizkus za pravno državo v Rusiji. Ob tem je povedal, da je država, ki uničuje najboljša podjetja ter zaupa le svoji birokraciji in posebnim službam, bolna država. Odvetniki obsojenega so že napovedali pritožbo.

Ashton: Rusija naj spoštuje človekove pravice
Odzvala se je tudi visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton. Kot je poudarila, pričakuje, da bo Rusija spoštovala svoje mednarodne zaveze s področja človekovih pravic in vladavine prava. V skladu s tem je napovedala, da bo unija primer Hodorkovski v prihodnjih dneh spremljala zelo pozorno.

Zelo zaskrbljen je bil tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Prepričan je, da je današnja obsodba korak nazaj za Rusijo. "V interesu naših ruskih partnerjev je, da vzamejo te naše skrbi zelo resno, da se zavzamejo za vladavino prava, demokracijo in človekove pravice," je dodal.

Ena kazen za Hodorkovskega že teče
47-letni Hodorkovski, ki je bil nekaj časa najbogatejši človek v Rusiji, že služi osemletno zaporno kazen, na katero je bil zaradi prevare in utaje davkov obsojen leta 2005. Na prostost naj bi ga izpustili naslednje leto, a bo moral, če bo obsojen tudi na tokratnem sojenju, v zaporu ostati do leta 2017.

Podporniki Hodorkovskega so prepričani, da je proces politično motiviran in da si trenutna oblast želi, da bi Hodorkovski ostal za zapahi kar se da dolgo, saj je premierja Vladimirja Putina, ko je bil ta še predsednik, izzival s financiranjem opozicije. V tokratnem sojenju Hodorkovskemu, ki traja že 20 mesecev, so številne priče menile, da so obtožbe zoper Hodorkovskega in Lebedeva nenavadne, če ne celo absurdne.

Policija prijela 20 protestnikov
Pred moskovskim sodiščem se je danes zbralo več sto podpornikov Hodorkovskega, ki so imeli s seboj transparente z napisi "Svoboda", "Rusija brez Putina", "Dol s policijsko državo" in "Vsakdo od nas lahko postane Hodorkovski". Policija jih je približno 20 aretirala, med njimi tudi ženske in starejše.

Nekdanji namestnik premierja Boris Nemcov, ki je predstavnik ruske opozicije, je že povedal, da je danes žalosten dan za Rusijo.

Sojenje Hodorkovskemu