Hodorkovski je bil aretiran leta 2003 in obsojen čez dve leti. Foto: EPA
Hodorkovski je bil aretiran leta 2003 in obsojen čez dve leti. Foto: EPA

V torek je nekdanji naftni mogotec sporočil, da se je za gladovno stavko odločil, potem ko mu je moskovsko okrožno sodišče podaljšalo pripor za novo sojenje, v katerem je obtožen kraje več milijonov ton nafte in pranja denarja.

S podaljšanjem pripora se je po njegovem mnjenju kršilo nedavne spremembe ustave, ki jih je podpisal predsednik Medvedjev in za obtožence za gospodarski kriminal ne predvideva več predsodnega pripora.

Hodorkovski bi tudi, če mu ne bi podaljšali pripora, ostal za rešetkami, saj še vedno prestaja osemletno zaporno kazen, a po besedah njegovega tiskovnega predstavnika ga ni skrbelo lastno stanje, ampak se je bal, da bi ta odločitev pomenila precedens za druge primere.

Iz predsednikovega kabineta so sporočili, da je bil Medvedjev obveščen o gladovni stavki Hodorkovskega, zato se je nekoč najbogatejši Rus odločil za prekinitev gladovne stavke.

"Prijetno sem presenečen nad učinkovitostjo civilne družbe, ki me podpira pri mojem ravnanju, in transparentnostjo informacijskih služb predsednika (države) ter predsednika vrhovnega sodišča," je dejal nekdanji direktor naftne družbe Jukos.