Hodorkovskega so aretirali leta 2003, potem ko je padel v nemilost takratnega ruskega predsednika in zdajšnjega premierja Vladimirja Putina. Foto: EPA
Hodorkovskega so aretirali leta 2003, potem ko je padel v nemilost takratnega ruskega predsednika in zdajšnjega premierja Vladimirja Putina. Foto: EPA

Nekdanji direktor naftne družbe Jukos je v odprtem pismu predsedniku ruskega vrhovnega sodišča pojasnil, da se je za gladovno stavko odločil, ker zaradi domnevnega pranja denarja proti njemu poteka novo sojenje, kar je po njegovem mnenju kršitev nedavne spremembe v ruski kazenski zakonodaji, ki jih je potrdil predsednik Dmitrij Medvedjev.

V pismu je Hodorkovski zapisal, da bo hrano odklanjal, vse dokler Medvedjev ne bo obveščen o kršitvah zakonodaje. "Razglašam gladovno stavko, dokler ne bom dobil potrditve, da je Medvedjev od vas ali katerega koli drugega relevantnega predstavnika dobil popolne informacije o kršitvi," je dejal Hodorkovski in izrazil prepričanje, da je za Medvedjeva ključnega pomena, da natančno ve, "kako predstavniki oblasti upoštevajo - ali bolje rečeno zaničujejo - zakonodajo, ki jo je uvedel".

Hodorkovskega so leta 2005 obsodili na osem let zapora zaradi goljufij in utaje davkov, od marca lani pa proti njemu poteka novo sojenje, kjer ga obtožujejo kraje več milijonov ton nafte in pranja denarja. Na zatožni klopi je tudi njegov nekdanji poslovni partner Platon Lebedev in ob morebitni obsodbi obema grozi 22-letna zaporna kazen.

Pripor ali zapor - v Rusiji ni razlike
Prejšnji teden so Hodorkovskemu za tri mesece podaljšali pripor v zloglasnem moskovskem zaporu in prav to po njegovih besedah pomeni kršitev ukrepa, ki ga je podpisal Medvedjev, in veleva, da ljudje, ki so obtoženi gospodarskega kriminala, ne bi smeli biti pridržani v predsodnem priporu.

Tudi če mu ne bi podaljšali pripora, bi Hodorkovski ostal za rešetkami, saj se njegova zaporna kazen izteče šele konec prihodnjega leta, prav tako pa v ruskih kazenskih domovih ni razlike, če si v priporu ali v zaporu. "Ne skrbi ga lastno stanje. Boji se, da bo ta odločitev postala precedens za druge, ki so obtoženi gospodarskega kriminala," je dejal tiskovni predstavnik obrambe Hodorkovskega Maksim Dbar.