Kitajska je največja upnica in vlagateljica v ZDA. Kitajska je imela maja 2011 v lasti 1.157 milijard ameriškega dolga oz. 26 odstotkov vsega dolga, ki je v tuji lasti. Foto: Reuters
Kitajska je največja upnica in vlagateljica v ZDA. Kitajska je imela maja 2011 v lasti 1.157 milijard ameriškega dolga oz. 26 odstotkov vsega dolga, ki je v tuji lasti. Foto: Reuters
Bonitetna agencija Standard & Poor's
Trg bonitetnih agencij obvladuje trojica Standard & Poor's, Moody's in Fitch Group, ki imajo skupaj kar 95-odstotni tržni delež. S&P in Moody's imata po 40 odstotkov, Fitch pa 15 in velja za nekakšnega razsodnika, če se oceni vodilnih hiš ne skladati. Foto: Reuters
Znižanje bonitete

Uradni Peking je bil prek komentarja državne agencije Šinhua neposreden: "Kitajska, največja posojilodajalka edine svetovne velesile, ima vso pravico zahtevati od Združenih držav, da uredijo strukturna vprašanja dolga in zagotovijo varnost kitajskega dolarskega premoženja."

Obsodba ameriških političnih igric
Kitajska je tudi obsodila "kratkovidne" politične boje v ameriškem kongresu, kjer so se demokrati in republlikanci do zadnjega trenutka prerekali o zvišanju dovoljene zadolženosti države, čeprav so to predtem rutinsko z zakoni povišali kar stokrat.

Druga gospodarska velesila sveta je opozorila, da svet potrebuje novo stabilno svetovno valuto za nalaganje denarnih rezerv. "Uvedeno bi moralo biti mednarodno nadzorstvo nad ameriškim dolarjem. Nova, stabilna in varna svetovna valuta za depozite bi tudi morala biti mogoča, da bi se lahko izognili katastrofi, ki bi jo zakrivila posamezna država," je zapisano še v komentarju agencije, ki velja za glasnika uradnih kitajskih stališč.

Francija popolnoma zaupa ZDA
"Francija, kar se nas tiče, ima popolno zaupanje v trdnost gospodarstva ZDA," je bil miren komentar francoski finančni minister Francois Baroin, ki je medije spomnil na podatek, da so ZDA pod predsednikovanjem Billa Clintona za nekaj dni celo razglasile nezmožnost plačevanja dolga. "Torej preprosto ne smemo dramatizirati, ampak moramo ostati trezni in se ozreti k temeljem gospodarstva," je še dodal Baroin.

ZDA prvič v zgodovini brez treh A-jev
Ena izmed treh vodilnih svetovnih bonitetnih agencij Standard & Poor's je uresničila grožnje in ZDA zaradi visokega proračunskega primanjkljaja in dolžniških težav znižala kreditno oceno za eno stopnjo, z AAA na AA+. Prvič po letu 1941, ko je S & P začel ocenjevati gospodarstva, so ZDA izgubile najboljšo oceno, kar utegne imeti hude posledice na finančnih trgih in ogroziti status dolarja kot vodilne svetovne valute.

Indijci previdni, a prepričani v svojo rast
Na znižanje bonitete ZDA se je veliko bolj previdno odzvala Indija. "Mislim, da Indija ne bo prizadeta zaradi tega, razen trenutnega trepetanja trga. Še vedno bi morali imeti 8,2 odstotno rast," je stališče C. Rangarajana, predsedujočega gospodarskemu posvetovalnemu telesu indijskega premierja Manmohana Singha. Prvi gospodarski svetovalec Indije je še pristavil: "ZDA morajo pokazati kredibilen načrt finančne stabilizacije in jasno je, da zadnji dogovor ni dovolj." Indijski finančni minister Pranab Muherjee je bil kratek: "Nobenega smisla nima dajati preuranjenih opazk. Položaj je resen in je potrebna temeljita analiza."

Budnica za ameriško gospodarstvo
Med prvimi državami, ki se je zaradi časa objave lahko takoj odzvala, so Filipini. "To se je pričakovalo že nekaj časa. Na neki način je to budnica za ZDA, da začne resno reševati svoje gospodarske težave. Prepričani smo, da jim bo to uspelo," je v kratkem sporočilu medijem zapisal predstavnik filipinskega predsednika Benigno Aquina. "Če ZDA ne bodo uredile temeljnih gospodarskih vprašanj, mislim, da lahko vstopimo v obdobje manj predvidljivih in manj stabilnih svetovnih finančnih trgov," je posvaril filipinski finančni minister Cesar Purisma.

Znižanje bonitete