Zaskrbljeni obrazi borznih posrednikov - vodilni delniški indeksi zadnjih sedem dni le padajo, nekateri so že nižje, kot so bili ob vstopu v leto 2011. Prvič po oktobru 2008 se je zgodilo, da je širši newyorški delniški indeks S&P 500 padel sedemkrat zapored. Foto: EPA
Zaskrbljeni obrazi borznih posrednikov - vodilni delniški indeksi zadnjih sedem dni le padajo, nekateri so že nižje, kot so bili ob vstopu v leto 2011. Prvič po oktobru 2008 se je zgodilo, da je širši newyorški delniški indeks S&P 500 padel sedemkrat zapored. Foto: EPA
BNP Paribas
Francoska banka Societe Generale je imela v drugem letošnjem polletju 747 milijonov evrov dobička, kar pomeni 31-odstotni padec. Zaradi tveganih grških obveznic je banka ustvarila 395 milijonov evrov dodatnih rezervacij.

Vlagatelji si očitno niso oddahnili, ker je ameriški kongres zadnjih hip potrdil dogovor o zvišanju meje javnega dolga, ampak posvečajo pozornost vedno slabšim makroekonomskih objavam. Junija je ameriška potrošnja nazadovala za 0,2 odstotka. prvič po 20 mesecih se je zgodilo, da so Američani manj potrošili za nakupe avtomobilov, hladilnikov, pralnih praškov, računalnikov ... Ker potrošnja v bruto domačem proizvodu ZDA predstavlja 70 odstotkov, je to zaskrbljujoč podatek, ki ga je spremljala še novica o le 0,1-odstotni junijski rasti plač. Gre za najmanjšo rast po novembru.

V New Yorku sedmič zapored navzdol
Newyorški Dow Jones (11.866 točk) je v torek ob več kot triodstotnem padcu bančnih delnic izgubil 2,19 odstotka, s tem pa je izbrisana vsa letošnja rast. Pomagalo ni niti zagotovilo bonitetne agencije Fitch, da najboljša kreditna ocena ni ogrožena, vendar pa bo moral Washington znižati dolg, sicer bo izgubil "trojni A". Medtem si je Kitajska že "drznila" oklestiti oceno svojemu največjemu dolžniku. Agencija Dagong je oceno dolga z A+ znižala na A, izgledi pa so negativni.

Švicarji v boj proti močnemu franku
Z visoko zadolženostjo se borita tudi Španija in Italija, kar se odraža na obvezniških trgih. Donos desetletne italijanske obveznice je v primerjavi z nemško dosegel rekordni pribitek (380 točk). Danes se bosta v Luksemburgu na kriznem sestanku sestala Jean-Claude Juncker in italijanski finančni minister Giulio Tremonti. Evro je kljub vsemu danes "dobro razpoložen", kar je posledica 0,9-odstotne junijske evropske rasti prodaje na drobno in presenetljive odločitve švicarske centralne banke, ki je napovedala, da bo znižala medbančno obrestno mero libor) na raven med 0 in 0,25 odstotka, saj je prepričana, da je frank močno precenjen.

Strma rast obveznic varnih držav
Evro, ki je bil še zjutraj na rekordno nizki vrednosti v primerjavi s frankom (pod 1,08 franka), je porasel do 1,1149 franka, vendar poznavalci opozarjajo, da je rast le kratkoročna. Tako kot v ZDA tudi v Evropi delniški indeksi že sedem dni samo izgubljajo, sredino dopoldne pa še ne vliva upanja na preobrat. Frankfurtski DAX30 se je znižal za okrog odstotek in zjutraj pogledal tudi pod 6.700 točk. Cene obveznic varnih držav (če seveda ZDA sploh lahko uvrščamo v to kategorijo) hitijo strmo navzgor, donos 10-letne nemške obveznice je 2,21 odstotka, ameriške 2,62 odstotka.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

INTEREUROPA

+5,26 %

2,00 EUR

TELEKOM

+2,54 %

74,00

MERCATOR

+2,42 %

165,00

NOVA KBM

+0,74 %

6,25

PETROL

+0,48 %

211,00

KRKA

-0,00 %

60,15

LUKA KOPER

-1,28 %

12,00

GORENJE

-2,40 %

7,92


SBI TOP po zaslugi Telekoma in Mercatorja navzgor

Lahka nafta je vredna manj kot 93 dolarjev, medtem pa se na trgu plemenitih kovin nadaljuje bikovski trend. Cena zlata je prvič presegla 1670 dolarjev. Ljubljanska borza je po neprepričljivem začetku dneva na koncu le zapustila rdeče območje. Indeks SBI TOP (730 točk), ki je letos izgubil že 15 odstotkov, je dan končal z 0,88-odstotnim pribitkom, kar je tretja največja rast v letošnjem koledarskem poletju. Največ, dva odstotka in pol, so pridobile Telekomove delnice, ki so se zavihtele do 74 evrov. Najprometnejša Krka (711 tisoč evrov prometa) je za hip zdrsnila na 59 evrov, dan pa vendarle končala nad 60 evri.