Tadić je dejal, da Srbi ne bodo privolili v enostranke rešitve. Foto: Reuters
Tadić je dejal, da Srbi ne bodo privolili v enostranke rešitve. Foto: Reuters
Marti Ahtisaari in patriarh Pavle
Patriarh Pavle trdi, da se je po letu 1999 na Kosovu zgodilo največje etnično čiščenje v zadnjem času. Foto: Reuters

Tadić meni, da bi moral prihodnji status Kosova zadovoljiti interese vseh narodnih skupnosti na Kosovu "znotraj državne suverenosti in ozemeljske nedotakljivosti naše države."

Tadić je predstavil tudi načrt, ki ga je podprl premier Vojislav Koštunica in ki predvideva oblikovanje dveh entitet v pokrajini.

Tadić se je zavzel tudi za čimprejšnji začetek neposrednega dialoga s Prištino, finskega gosta pa je opozoril na za Srbijo nesprejemljive enostranske rešitve za pokrajino. Sogovornika sta se sicer strinjala o nujnosti nadaljevanja pogovorov o decentralizaciji Kosova, poroča B-92.

Željo po čimprejšnjih neposrednih pogovorih je izrazil tudi Ahtisaari. Realno naj bi se to zgodilo v začetku leta 2006. Dejal je še, da je zdajšnje stanje na Kosovu nesprejemljivo, začetek pogovorov o prihodnjem statusu pa bi lahko pomagal odpraviti težave.

Opozoril pa je, da je potrebno za rešitev položaja upoštevati dve osnovni načeli: zaščito manjšin in Kosovo kot enotno pokrajino.

Patriarh Pavle opozarja na genocid
Visoki gost se je srečal še s patriarhom Srbske pravoslavne cerkve Pavletom. Ta je Ahtisaarija opozoril na "največje etnično čiščenje v celotni sodobni svetovni zgodovini", ki se je zgodilo po letu 1999, ko so v pokrajini že bili predstavniki mednarodnih sil. Pavle je povedal, da je Kosovo takrat zapustilo 250.000 Srbov in pripadnikov drugih narodnosti, uničenih pa je bilo tudi 115 srbskih cerkva in samostanov.

Ahtisaari se je že v četrtek srečal s srbskim premierjem Vojislavom Koštunico, ta pa mu je izročil v ponedeljek sprejeto resolucijo o Kosovu, ki predvideva visoko stopnjo avtonomije za kosovske Albance.

Na vrsti pogovori v Črni gori
Po pogovorih v Beogradu se je Ahtisaari odpravil na dvodnevni obisk v Podgorico, kjer se bo ločeno sešel s črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem in premierjem Milom Djukanovićem.

Prvi krog pogovorov o prihodnjem statusu Kosova bo Ahtisaari sklenil z obiskom Skopja in Tirane.