Tadić je pripravljen razmisliti o delitvi, toda po predhodnem izčrpanju vseh drugih možnosti. Foto: EPA
Tadić je pripravljen razmisliti o delitvi, toda po predhodnem izčrpanju vseh drugih možnosti. Foto: EPA
Kosovski Albanec
Kosovski voditelji odločno nasprotujejo spreminjanju meja v najmlajši evropski državi. Foto: EPA

Kot je dejal v intervjuju za radiotelevizijo Srbija, razdelitev v tem trenutku "ni na dnevnem redu" in da si Beograd prizadeva za rešitev največje mogoče samostojnosti Kosova v okviru Srbije. "Pripravljen sem, da razmislim tudi o tej možnosti, če bomo izčrpali vse predhodne možnosti, ki jih je še veliko, saj je še dovolj prostora, da najdemo rešitev v okviru dejanske avtonomije."

Dodal je, da so v okviru procesa iskanja rešitev kosovskega vprašanja "legitimne vse pobude", in poudaril, da je vse bolje od tega, kot da ena stran izgubi vse. "Naše odzive ne sme pogojevati trenutek. Večinoma smo imeli odzivno politiko, danes pa imamo politiko, ki jo določa prihodnost."

Po predsednikovih besedah je treba pobudo Srbije, da od Meddržavnega sodišča zahteva razsodbo o zakonitosti razglasitve neodvisnosti, gledati v kontekstu krepitve mednarodnih pozicij in verodostojnosti Srbije. "Mi nismo in nikoli ne bomo priznali Kosova, zato tudi ne moremo biti del izsiljevanja s članstvom v EU-ju, če bomo priznali Kosovo."

"Srbska prizadevanja so zaman"
Na Tadićeve besede so se po pričakovanju kritično odzvali v Prištini: Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je dejal, da je Kosovo neodvisna in mednarodno priznana država. "Naše stališče je znano. Mi smo država in vse ostalo je zaman," je prepričan Sejdiu.

Predsednik kosovske skupščine Jakup Krasniči je pojasnil, da to ni prvi poskus Srbije, da razdeli Kosovo. "Vendarle, Kosovo ima svoje meje, ki jih v mednarodni skupnosti vedno bolj priznavajo. Mislim, da procesi na Balkanu in Evropi ne potrebujejo novih prerekanj glede kosovskih meja," meni Krasniči.

K. T. / G. V.