Boris Tadić se bo potegoval še za tretji predsedniški mandat v Srbiji. Prvi je potekal še v okviru država SČG, drugi pa že kot povsem neodvisne države. Foto: EPA
Boris Tadić se bo potegoval še za tretji predsedniški mandat v Srbiji. Prvi je potekal še v okviru država SČG, drugi pa že kot povsem neodvisne države. Foto: EPA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić kot vodja Srbske napredne stranke upa na prvo zmago proti Tadiću in Demokratski stranki, proti katerima je že dvakrat tesno izgubil. Foto: EPA

"Predsednik sem še danes in jutri," je dejal Tadić in dodal, da predčasno končuje mandat, ki bi se mu sicer iztekel čez 10 mesecev. V četrtek bo Tadić poslal odstopno pismo predsednici Skupščine Srbije Slavici Đukić Dejanović, ki bo potem razpisala predsedniške volitve.

Srbska ustava predpisuje, da se morajo predsedniške volitve izvesti najpozneje v 60 dneh po razpisu volitev. Volitve novega predsednika bodo tako 6. maja, hkrati z rednimi parlamentarnimi in lokalnimi volitvami.

Na pomoč Demokratski stranki
Tadić je ob odstopu spet zagotovil, da se bo vnovič potegoval za predsedniško mesto in s tem ovrgel vztrajne govorice, da je resno bolan. Srbski politični analitiki menijo, da želi Tadić predvsem pomagati svoji Demokratski stranki na občinski in državni ravni.

Iz neuradnih virov se je v zadnjih dneh izvedelo, da naj bi Tadić okleval, saj je zahteval zagotovila mednarodne skupnosti, da v času, ko bo predsedniške dolžnosti prevzela predsednica skupščine Đukić Dejanovića, ne bo prišlo do nasilja na Kosovu. Kot je znano, se je Beograd izvedbi spornih krajevnih volitev na Kosovu odpovedal, parlamentarne in zdaj predsedniške pa bodo izpeljali.

Tretji zaporedni dvoboj: Tadić - Nikolić
Predvolilna kampanja je sicer v polnem zamahu, glavni Tadićev tekmec na predsedniških volitvah pa bo, kot kaže, že tretjič zapored vodja največje opozicijske Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić. Boj za predsedniški položaj je napovedal tudi Tadićev koalicijski partner, vodja socialistov in notranji minister Ivica Dačić, predvolilna koalicija Preokret naj bi predlagala vodjo liberalcev Čedomirja Jovanovića, zanimiv je tudi kandidat Združenih regij Srbije - to je ameriški poslovnež Milan Panić, ki je bil v času Miloševićevega režima krajše obdobje predsednik Zvezne republike Jugoslavije.

Analitiki menijo, da bo razpis predsedniških volitev vplival tudi na izid parlamentarnih, in sicer da bo prišlo do še večje polarizacije, saj bosta več glasov pobrali vladajoča Demokratska stranka in opozicijski naprednjaki, ki jim sicer javnomnenjske raziskave dajejo prednost. V dvoboju največjih strank bodo največ izgubile manjše stranke.