Srbski predsednik je za časnik Blic spregovoril o aktualnih zadevah. Foto: EPA
Srbski predsednik je za časnik Blic spregovoril o aktualnih zadevah. Foto: EPA

Predsednik Tadić je v pogovoru za beograjski časnik Blic povedal, da je Srbija pripravljena, a da kosovski Albanci očitno čakajo, da se na Kosovu konča oblikovanje njihovih institucij po predčasnih parlamentarnih volitvah. Ob tem je predsednik povedal še, da naj bi tokratna predvidena pogajanja med Beogradom in Prištino potekala na ravni strokovnjakov, srečanja s Tadićem pa naj ne bi bila predvidena.

Tadić je na vprašanje, kako bo na začetek pogovorov vplivalo poročilo poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja o nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu, odgovoril, da njegovo poročilo ni pretreslo samo kosovske politične scene, ampak tudi svetovno medijsko sceno. "Tisti svet, ki se je navadil, da na stvari gleda črno-belo, na škodo Srbije, se je zdaj zamislil," je še dejal Tadić.

Tadić prepričan, da so potrebne spremembe
Srbski predsednik je v intervjuju spregovoril tudi o drugih notranjepolitičnih vprašanjih. Povedal je, da je v srbskem političnem sistemu potrebnih veliko sprememb, od ustavnih do sprememb volilnega sistema, ki bi državljanom omogočal, da neposredno volijo tudi druge predstavnike oblasti, ne samo predsednika. Povedal je tudi, da bi bila potrebna rekonstrukcija srbske vlade, za kar pa je nujno potreben dogovor med strankami, ki ga do zdaj še ni bilo.