Srbski predsednik Boris Tadić z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom. Foto: EPA
Srbski predsednik Boris Tadić z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom. Foto: EPA

Ob tem se je ob robu zasedanja skupščine na tradicionalnem sprejemu sešel tudi z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, o začetku dialoga med Beogradom in Prištino pa se je v New Yorku pogovarjal z visoko predstavnico Unije za varnostno in zunanjo politiko Kathrin Ashton.
Po poročanju beograjske dopisnice Radia Slovenija Marte Razboršek skuša Tadić resolucijo o Kosovu v domovini prikazati kot velik uspeh srbske zunanje politike, Ashtonovi pa je predlagal, da bi dialog med Prištino in Beogradu najprej stekel o tistih tehničnih vprašanjih, ki so najlažje rešljiva.
Tadić namreč meni, da bi začetni uspehi pogovorov pripomogli k nadaljnjemu dialogu. Kot je znano, si Beograd po skupni resoluciji veliko obeta od Unije - čim prej pričakuje vprašalnik, ki bi prihodnje leto pomenil kandidaturo za članstvo.

Srbija bi dobila dovolj glasov tudi s prvo resolucijo
V New Yorku se je po poročanju srbskih medijev razjasnila tudi izjava glavnega tožilca haaškega sodišča Serga Brammertza, češ da Srbija ni storila dovolj, da bi prijela preostala haaška ubežnika - Hađića in Mladića. Brammertz menda trdi, da gre za del starega poročila Varnostnemu svetu Združenih narodov. Kot je znano, pa Nizozemska zdaj srbsko kandidaturo preprečuje ravno zato, ker Hađić in predvsem Mladić še nista v Haagu.
Sicer je neuradno jasno, da bi Srbija v Generalni skupščini dovolj glasov dobila, tudi če bi oddala svojo, nespremenjeno resolucijo, ki je govorila o nadaljevanju statusnih pogajanj. Zaradi bolj trde politike, ki jo je o tem vprašanju vodil srbski zunanji minister Vuk Jeremić, zdaj menda ne bo dobil enega izmed podpredsedniškim mest v vladajoči Demokratski stranki, še vedno pa je slišati tudi namigovanja, da bo izgubil ministrski položaj.

Koštunica ostro nad vlado
Medtem pa je predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica srbsko oblast obtožil, da je pripravljena žrtvovati vse zaradi politike in evropskega cilja. Ob tem je po poročanju B92 dejal, da je bila Srbija najuspešnejša v času, ko je vlado vodil DSS. "V Evropi ne obstaja nobena svobodna in demokratična država, ki bi za kakršno koli ceno privolila v to, da ji odvzamejo 15 odstotkov ozemlja, za nagrado pa ji rečejo, da bo leta 2020 ali 2030 mogoče dobila nekaj," je bil odločen.

"Srbija ne sme sprejeti takšne trgovine in takega ponižanja, ki ga ne bi prenesel noben evropski narod", je dejal Koštunica na seji glavnega odbora DSS-ja v Lazarevcu. "Tako kot se danes zdajšnja vlada in politika, da EU pač nima alternative, obnaša do Kosova, pa tudi do Vojvodine, se bosta jutri obnašali do Raške," je še dodal.