Za pogajalsko mizo sta sedli sprti strani, na vsaki strani po štirje pogajalci. Foto: EPA
Za pogajalsko mizo sta sedli sprti strani, na vsaki strani po štirje pogajalci. Foto: EPA

Protestniki od premierja zahtevajo odstop in razpis novih volitev. Vedžavivov tiskovni predstavnik je pojasnil, da je premier v pogajanja privolil v želji, da se v državo po dveh tednih protestov vrne mir. Premier je doslej vztrajno zatrjeval, da se ne bo uklonil ultimatu protestnikov, privolitev v pogovore pa naj bi bil končno znak, da je pripravljen na kompromis.

Premier je nastopil na državni televiziji in sporočil, da je pripravljen na pogajanja. Poudaril je, da bo zapustil vojašnico na obrobju Bangkoka, kamor se je zatekel med protesti, če se bodo protestniki odpravili proti njej. "V tako napetih okoliščinah pogajanja ne bodo mogoča," je povedal in ob tem ponovil, da bodo pogovori mogoči le brez groženj, sovražnosti in pritiskov.

Sestanek sprtih strani se je začel
Vodja protestnikov in privržencev Taksina Šinavatre, ki se imenujejo rdečesrajčniki, Natavut Saikua je po premierjevem nastopu odpovedal napovedani shod proti vojašnici, saj želi dati vladi čas za razmislek o njihovi ponudbi za neposredna pogajanja, na katerih bi sodelovali manjši delegaciji.

Temu je sledilo sporočilo premierjevega predstavnika, da je bil dosežen dogovor o pogovorih, ki so potekali na nevtralnem terenu, na izobraževalnem inštitutu v Bagkoku, na katerih so sodelovali po štirje predstavniki obeh strani.

Premier je na zahteve protestnikov po njegovem odstopu in sklicu predčasnih volitev odgovoril, da mora premisliti, če bi predčasne volitve res zmanjšale napetosti v državi in opomnil, da mora sprejeti odločitev, ki bo osnovana na konsenzu celotne države, ne le rdečesrajčnikov.

Protestniki dosegli umik vojske
Še pred premierjevo privolitvijo v pogovore so bili v protestih ranjeni štirje tajski vojaki. Protestniki so namreč z granatami obstreljevali vojašnico, kamor se je zatekel Vedžaviva, toda kdo je vrgel granate, še ni znano. V soboto je več deset tisoč protestnikom uspelo prisiliti vojake, ki jih je ob razglasitvi izrednih razmer po vsej prestolnici razporedila vlada, da se umaknejo s ključnih lokacij v Bangkoku.