Tajski protestniki si želijo ugrabiti premierja Abhisita. Foto: EPA
Tajski protestniki si želijo ugrabiti premierja Abhisita. Foto: EPA
Tajska policija je pripravljena na spopad s protestniki, ki zahtevajo odstop premierja in nove volitve. Foto: EPA
Protestniki slavijo na vrhu tanka, ki so ga zavzeli. Foto: Reuters
Vojska na ulicah Bangkoka

privržence poziva k revoluciji.

Leta 2006 odstavljeni Taksin Šinavatra je privržencem, t. i. rdečim majicam, sporočil, da se bo vrnil na Tajsko in - če bo potrebno - vodil ljudi pri pohodu na prestolnico.

Pred uradom premierja Abhisita Vedžadžive se je zbralo približno 2.000 protestnikov, ki so zahtevali njegov odstop. Agencija Reuters poroča, da je bilo protestnikov pred ministrstvom iz minute v minuto več, varnostniki pa so, da bi protestnike razgnali, streljali v zrak. Potem ko je premier v poslopju notranjega ministrstva zaradi "vse slabših razmer" v Bangkoku in okolici razglasil izredne razmere, je okoli 50 protestnikov vdrlo na ministrstvo. Premierju je uspelo z avtomobilom pobegniti z ministrstva, protestniki pa so v avtomobil metali kamenje, stole, zastave in palice. Množica se je ulegla na tla in tako zaprla pot dvema tankoma, nato pa splezala nanju. Zavzeli so tudi več avtobusov ter zaprli številna prometna križišča in najmanj eno železniško progo.

Kar se je začelo kot kazanje moči protestnikov, ki so v zadnjem tednu preprečili dostop do glavnih vladnih poslopij v Bangkoku, se je sprevrglo v boj za nadzor nad prestolnico.

Protestniki, privrženci Taksina, Abhisitu že od vsega začetka očitajo, da je lutka v rokah močne vojske in da je na oblast prišel na nedemokratičen način. Obljubili so, da bodo proteste nadaljevali, dokler Abhisit ne bo odstopil in razpisal predčasnih volitev.

Protestnike razglasil za sovražnike države
Premier je dejal, da bo ukrepal proti protestnikom, zaradi katerih je bil odpovedan vrh 16 azijskih držav Aseana. Vidno jezni 44-letni Abhisit, ki je oblast prevzel decembra lani, je protestnike razglasil za državne sovražnike. "Kogar koli, ki bo to (odpoved vrha Aseana, op. a.) razglasil za zmago, bom obravnaval kot sovražnika države. Storil bom vse, kar je v moji moči, da ti ljudje ne bodo ušli roki pravice," je dejal in zatrdil, da ne bo odstopil.

Aretacija zaradi spodbujanja k ugrabitvi premierja
Policija je aretirala vodjo protestov, nekdanjega pevca Arismana Pongreungronga, ko se je vračal domov s protestov v obmorskem letovišču Pataja. Pevec je obtožen spodbujanja protestnikov, naj ugrabijo premierja, in spodbujanja nemirov. Tiskovni predstavnik policije je ob tem povedal, da se bodo aretacije nadaljevale in da pri preganjanju protestnikov tesno sodelujejo z vlado.

Vrh prestavljen, voditelji zgroženi
"Rdeče majice" so v soboto zasedle letovišče Pataja, kjer naj bi v soboto in nedeljo potekalo zasedanje voditeljev držav članic Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean). Tajske oblasti so srečanje najprej le prestavile, nato pa so ga odpovedale, voditelje držav Aseana pa so s helikopterji evakuirali iz hotela.

Tuji voditelji so zaradi odpovedi zasedanja izrazili svoje ogorčenje. "Vsi predsedniki vlad smo razočarani," je povedal avstralski premier Kevin Rudd, potem ko je njegovo letalo le nekaj ur pred napovedanim pristankom v Pataji moralo spremeniti smer. "Tajska notranja politika se očitno spopada z velikimi težavami," je še povedal Rudd.

B. T.

Vojska na ulicah Bangkoka