V Natu so izrazili zaupanje v afganistanske varnostne sile. Foto: Reuters
V Natu so izrazili zaupanje v afganistanske varnostne sile. Foto: Reuters
Tarča napadov - ameriško veleposlaništvo. Foto: EPA
Talibani usklajeno napadli Kabul

Talibanski uporniki so v preteklosti že večkrat napadli različne tarče v afganistanski prestolnici, a tokrat je prvič, da so usklajeno napadli v različnih delih mesta.

V Afganistanu je nameščenih tudi 88 slovenskih vojakov, večina izmed njih v Heratu na zahodu države. V času napada jih je bilo 15 v Kabulu. Po besedah poveljnika Dobrana Božiča se vsi počutijo dobro in so na varnem.

V bližini dobro utrjene diplomatske četrti so zasedli še ne dokončano večnadstropno zgradbo in v več veleposlaništev, med njimi tudi v ameriškega, izstrelili rakete. Tarča je bilo tudi oporišče Natovih sil Isaf.

Ameriški diplomati so potrdili napada na njihovo veleposlaništvo in sporočili, da med njihovim osebjem ni bilo žrtev.

Samo nekaj kilometrov stran, v zahodnem delu prestolnice, so udarili talibanski samomorilski napadalci in eden se je razstrelil pred vhodom v policijsko poslopje, pri čemer je bil ubit en policist.

Prav tako v zahodnem delu mesta se je pred srednjo šolo razstrelil še en samomorilski napadalec in ranil dva človeka.

Eksplozije in streljanje se je slišalo več ur. Ena raketa je zadela šolski avtobus, ki pa je bil tedaj prazen.

V napadih je bilo ubitih šest ljudi, 16 pa jih je bilo ranjenih.

Talibani dobro pripravljeni za napade
Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je ob prevzemu odgovornosti za napade sporočil, da so njihovi borci oboroženi z raketometi, samomorilskimi bombnimi pasovi in avtomatskim orožjem. Tarča so vladna poslopja, ameriško veleposlaništvo in sedež Natovih sil.

Gre že za drugi silovit napad talibanov v Kabulu v manj kot mesecu dni, potem ko so samomorilski napadalci sredi avgusta napadli poslopje britanskega kulturnega centra in ubili devet ljudi.

Talibani so takrat sporočili, da so tako skušali zaznamovati obletnico afganistanske neodvisnosti od Velike Britanije leta 1919.

"Tranzicija se bo nadaljevala"
Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je napad talibanov označil kot poskus, da bi spodkopali načrt prenosa odgovornosti za varnost na afganistanske sile, a ob tem zatrdil, da jim to ne bo uspelo.

"Talibani preizkušajo tranzicijo, a je ne morejo ustaviti. Tranzicija poteka in se bo tudi nadaljevala," je dejal in izrazil zaupanje v afganistanske sile.

Talibani usklajeno napadli Kabul