Talibani so napadli postojanko Natovih sil. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Talibani so napadli postojanko Natovih sil. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

Iz Isafa so sporočili, da je samomorilski napadalec sprožil eksplozijo v tovornjaku, polnem razstreliva, na vhodu v postojanko Isafovih sil v Sajedu Abadu. Eksplozija je povzročila šest metrov veliko luknjo v zidu, v napadu pa naj bi bila ubita dva afganistanska civilista, med njima tudi triletna deklica, a Isaf tega še ni potrdil.

"Večina ranjenih vojakov se bo lahko kmalu vrnila na položaje," je Isaf sporočil v izjavi za javnost in dodal, da nihče izmed ranjenih vojakov ni v smrtni nevarnosti.

Tiskovni predstavnik ameriške vojske, major David Eastburn, je povedal, da je bilo v napadu ranjenih 77 Natovih vojakov, od tega približno 50 Američanov, ranjenih pa je bilo tudi 25 afganistanskih civilistov. Nacionalna pripadnost preostalih ranjenih še ni znana.

Napadi 11. septembra 2001 vodili v vojno v Afganistanu
Odgovornost za napad so že prevzeli talibani, napad pa se je zgodil ravno v času, ko se svet ob deseti obletnici spominja terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Ti so vodili do ameriške invazije v Afganistanu, ki je še isto leto privedla do padca takratnega talibanskega režima v državi.

Ameriški vojaki v Afganistanu se s slovesnostmi in molitvami spominjajo žrtev terorističnih napadov v ZDA, ki so zahtevali skoraj 3.000 življenj. Na slovesnosti v ameriškem veleposlaništvu v Kabulu je poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, general John Allen, presodil, da so kljub težavnim desetim letim na poti uspeha v Afganistanu.

V desetih letih so spopadi v Afganistanu po podatkih ameriške univerze Brown zahtevali že skoraj 44.000 življenj, tako tujih kot afganistanskih vojakov, civilistov in upornikov. Umrlo je približno 1.750 ameriških vojakov, država pa je daleč od miru in varnosti.

Američani iz Afganistana do 2014
V Afganistanu je trenutno 130.000 vojakov Isafa, med njimi kar 100.000 ameriških. Ti so že začeli delni umik, saj naj bi se ameriške bojne enote umaknile iz države do konca leta 2014.